Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

MTB-cyklisterna Alexandra Engen och Emil Lindgren avslutade OS-kvalet starkt.

Vid dagens UCI MTB World Cup tävlingar i franska La Bresse tangerade Alexandra Engen sin personbästa notering och kom på 15:e plats. Emil Lindgren kom på 23 plats. Tävlingsbanan var oerhört fysiskt och tekniskt krävande, många vurpor påverkade slutresultatet.

Fjärde omgången av UCI MTB World Cup 2012 och den sista tävlingen i nationernas kvalificering till OS i London avgjordes under söndagen i La Bresse. Tävlingsbanan var av den ”gamla” skolan med en lång hård och krävande uppförsbacke, följd av en tekniskt avancerad utförslöpa. Helt väntat krävde banan många vurpor, som även fick direkt inverkan på slutresultatet.

I damklassen startade 80 cyklister och elva bröt. Det blev en mycket spännande kamp om slutsegern där vurporna hade en avgörande betydelse. Vann gjorde norska MTB-veteranen Gunn-Rita Dahle Flessjaa som på slutvarvet körde om vilt vurpande Katarina Nash.

Alexandra Engen, som kom tvåa i fredagens sprinttävling gjorde ett mycket fint lopp och tangerade sin personbästa notering för världscupen, 15:e plats. ”Jag är glad och trött” berättade Alexandra Engen efter målgång. ”Jag körde bra både uppför och utför och var koncentrerad hela tiden. Jag ville inte riskera något. Även om jag var omkull vid två tillfällen. Min raceplan stämmer nu och det är en skön känsla att plocka placering efter placering” berättar Alexandra Engen som nu reser hem till Bankeryd för ett kort besök.

Förbundskapten Fredrik Ericsson: ”Alexandra gör ett fint lopp andra helgen i rad och bekräftar att hennes form har stabiliserat sig på en bra nivå efter vårens alla krångligheter. Framförallt är jag imponerad av hennes kontrollerade och metodiska uppåkning från startpositionen ganska långt bak som hon ådragit sig efter att kommit längre ner i resultatlistan på de första loppen i år.”

Även i herrklassen vurpades det frisk och så även dubble OS-mästaren Julien Absalon som så när höll på att tappa slutsegern när hann gick omkull i sista utförsbacken strax innan mål. Han inte bara gick omkull. Hans cykel flög iväg utför en brant. Men tack vare den hjälpsamma hemmapubliken var cykeln snabbt på plats och hemmasonen kunde säkra sin seger. ”Jag släppte koncentrationen för ett ögonblick och började tänka på segern” förklarade Julien Absalon, ”men jag var snabbt uppe igen”.

Emil Lindgren gjorde återigen ett starkt lopp bland de 130 som kom till start.

”Jag fick en katastrof start. En hög med vurpor hindrade mig” berättar Emil Lindgren.” Jag körde stabilt men saknar krutet att täppa till upp till ”toppen. Dagens lopp var stabilt likt de tidigare loppen i år. Nu hoppas jag hitta ben som kan utmana hårdare framöver” avrundar Emil Lindgren som också packar ihop och reser hem till Sverige.

Förbundskapten Fredrik Ericsson: ”Emil är ju verkligen jämnheten själv den här världscupsäsongen med placeringarna 22-20-26-23. Min känsla är dock att Emil haft lite stolpe ut och han har inte varit långt efter placeringarna runt topp 10. Nu blir det ett litet uppehåll för honom där han kan ladda om bössan.”

Källa: Svenska Cykelförbundet