Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fotrally – en maratonmarsch tills bara en återstår

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Fotrally – en maratonmarsch tills bara en återstår

Torsdagen den 1 juli inleds den andra upplagan av gångtävlingen Fotrally. De tappra deltagare som har antagit utmaningen att gå i 5 km/h, dygnet runt utan rast, utgår från Botkyrka Golfklubb med kurs söderut. Ingen vet var målgången sker – vinnaren utses först då endast en deltagare kvarstår.

– Jag ser detta som ett utmärkt tillfälle att botanisera i min envishet, säger Magnus Bergqvist, 33 år, ultralöpare från IF Linnéa Löpning till fotrally.se.

Fotrally utmärker sig på många sätt. Deltagarna ska gå i 5 kilometer/timme, utan rast och sömn.

– Vi ser Fotrally som ett spännande äventyr där vi får upptäcka vad människan är kapabel till, säger initiativtagaren Pontus Kylberg, säljare och projektledare till vardags, som fick idén till tävling delvis av Stephen Kings bok ”Maratonmarschen”.

Vad kommer att fälla avgörandet?

– Jag tror inte att deltagarna kommer att bryta på grund av sömnbrist, utan snarare av utmattning, säger Lena Leissner, överläkare på sömnenheten vid Örebro Universitetssjukhus till fotrally.se.

Tävlingen är beredd på de stora fysiska och mentala utmaningar deltagarna står inför.

– Vi kommer att ha första-hjälpenpersonal, många övriga funktionärer och flera följefordon med oss under hela tävlingen. Bland annat kommer vi att ha ”bajamajor-på-hjul” redo för våra deltagare, säger Pontus.

Däremot saknar Fotrally det som de flesta tävlingar har – en målgång. Med start i Botkyrka Golfklubb går deltagarna söderut längs med kusten. Men eftersom tävlingen är avgjord först när endast en deltagare kvarstår, är det ingen som säkert kan säga hur länge tävlingen pågår.

– Baserat på våra efterforskningar utser vi en vinnare i närheten av Västervik natten till den 4 juli, spekulerar Pontus. Men för säkerhets skull har vi begärt tillstånd för tävlingen ända ner till Torsås i Småland.

Men deltagarna verkar vara beredda och utrustade med stort självförtroende:

– I´ll see you in Kalmar, hälsar Dickens Ochiel Nyangore, 23 år, från Muhuru-Bay i Kenya via fotrally.se.

Källa: Fotrally IK