Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förändra pensionssystemet för att skapa ekonomisk trygghet

Dagens pensionssystem måste förändras. Under de senaste åren har landets äldre på ett brutalt sätt fått facit på pensionsreformen. Skillnaden mellan pensioner och löntagarnas inkomster ökar. Därutöver betalar pensionärer högre skatt än löntagare.

– Det är dags för en översyn av pensionssystemet. PRO kommer inte stillatigande att acceptera sjunkande pensioner. Vi mobiliserar all kraft inför valrörelsen 2014. Vi är 400 000 medlemmar i PRO som väntar på handlingskraft från landets politiker, sa Curt Persson, ordförande i PRO på förbundets kongress i Örebro.

Frågan om ekonomisk trygghet på äldre dar diskuterades livligt under kongressens tredje dag. Följsamheten till löntagarnas inkomster som var en av grundbultarna i pensionssystemet har gått om intet. Sammantaget för 2010 och 2011 sjönk pensionerna med mer än sju procent och enligt Pensionsmyndighetens prognos fortsätter de att sjunka nominellt 2014, och reellt 2015 och 2016.

– Skillnaden mellan pensionerna och löntagarnas inkomster ökar stadigt. Systemet måste förändras för att ge bättre följsamhet mellan pensioner och löner, sa Curt Persson.

Kongressen beslutade att PRO under den kommande treårs-perioden ska arbeta för att

pension och arbetsinkomst ska beskattas lika,
”bromsen”, den automatiska balanseringen i det allmänna pensionssystemet slopas,
normen på 1,6 procent vid följsamhetsindexering av tilläggs- och inkomstpensionerna halveras,
garantipensionens basnivå blir lika för alla och omräknas och omräknas med inkomstbasbeloppet,
premiepensionssystemet avvecklas och avgifterna förs över till inkomstpensionssystemet.

PRO inleder i höst en landsomfattande kampanj mot sjunkande pensioner och rättvis skatt på pensioner.

Källa: PRO.