Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Likvärdig utbildning behöver säkras i Västra Göteborg

Kunskapsresultaten varierar mellan de kommunala grundskolorna i stadsdelen Västra Göteborg. Ansvariga måste därför säkra att alla elever, oavsett skola, får en likvärdig utbildning. Det konstaterar Skolinspektionen i ett beslut idag.

Skolinspektionen har gått igenom grundskola, särskola och fritidshem i stadsdelen Västra Göteborg. Tillsynen i Göteborgs kommun pågår till hösten 2012 och är en del i Skolinspektionens genomgång av landets alla kommuner. Skolinspektionen lyfter i första hand fram brister. Utgångspunkten är elevernas rätt till god utbildning i trygg miljö.

Skolan ska ge alla elever förutsättningar att nå kunskapskraven i alla ämnen och utvecklas så långt det är möjligt. Så är det inte i Västra Göteborgs grundskolor där mer än var femte elev inte når kunskapskraven i alla ämnen. Dessutom varierar resultaten mellan de olika skolorna men också mellan olika ämnen inom samma skola och mellan pojkar och flickor. Ansvariga i Västra Göteborg måste ta reda på varför många elever inte når de nationella målen för utbildningen.

– Ansvariga för stadsdelens skolor måste nu se till att ett systematiskt kvalitetsarbete genomförs på alla nivåer. Det är bland annat viktigt att följa upp och analysera kunskapsresultaten för att kunna bedöma vilka åtgärder som behövs för att förbättra resultaten och säkra likvärdigheten, säger Mats Lindström, Skolinspektionen, som ansvarar för tillsynen i stadsdelen.

Några ytterligare iakttagelser

Ansvariga har inte säkrat att alla fritidshem erbjuder en verksamhet med god kvalitet utifrån elevers olika förutsättningar och behov.

De flesta elever som Skolinspektionen träffat uppger att de trivs och att de känner sig trygga i skolan. Men de beskriver också att toleransen för olikheter är låg på vissa skolor. Ansvariga i stadsdelen måste säkra att varje skola har ett målinriktat arbete för att motverka kränkningar.

Redovisning senast 30 september

Senast den 30 september 2012 ska stadsdelsnämnden Västra Göteborg redovisa vad man gjort för att rätta till de brister som pekats ut.

Källa: Skolinspektionen.