Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Folkhälsoministern och MHF:s VD i gemensamt utspel: ”Sno bilnycklarna om någon försöker köra med alkohol i kroppen”

Foto: Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF.

– I nyktert tillstånd är alla svenskar motståndare till alkohol bakom ratten, men efter några glas sviktar tyvärr omdömet hos en del. Om du märker att någon i ditt sällskap tänker ta bilen hem efter midsommarfesten är det din plikt att säga ifrån. Lägg beslag på bilnycklarna. Se till att ingen alkoholpåverkad person hamnar bakom ratten.

Bakom den uppmaningen står folkhälsominister Maria Larsson och MHFs VD Arne Winerdal.

I en debattartikel i Aftonbladet den 22 juni slår de båda ett slag för helnykterhet bakom ratten i sommartrafiken. Om någon ändå försöker köra bil bör man handgripligen försöka förhindra det, till exempel genom att ta lägga beslag på bilnycklarna:

– Du är inte moraliserande för att du bryr dig. Du visar ansvar och i högsta grad medmänsklighet. Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Så enkelt är det.

I artikeln framhåller Maria Larsson och Arne Winerdal att det är viktigt att ge moraliskt stöd åt den som drabbats av rattfylleri på nära håll – till exempel genom att engagera sig i MHF:s systerorganisation MADD (Mother’s Against Drunk Driving). Där kan man både stötta folk som drabbats och samtidigt bilda opinion mot rattfylleri.

– Men det skulle förstås vara tacksamt om den sortens insatser inte behövdes, skriver Maria Larsson och Arne Winerdal, som konstaterar att rattfylleriet minskat i takt med att dödstalen i trafiken minskat på senare år.

– Sverige är ett föregångsland när det gäller kampen mot rattfylleriet. Dödssiffrorna är mångdubbelt högre i andra länder, där man ofta också tillåter högre promilletal. Men det är tyvärr ingen tröst för dem som kommer att drabbas under årets midsommarhelg.

Källa: Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF.