Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dubbelt Castro i Dansk Derby

Darcy i vinarcirkeln tillsammans med Francisco Castro och Manuel Martinez Foto: Svensk Galopp.

Etta och tvåa. Dansk Derby blev en strålande succé för tränare Francisco Castro. Darcy och Manuel Martinez avvisade stallkamraten Summertime i en knallhård finish.
– Det här är en av de finaste dagarna i min karriär, sade en överlycklig tränare efter dubbelsegern.

Det såg ovanligt bra ut för de svenska hästarna inför årets upplaga av Dansk Derby. Och visst blev det en svensktränad häst som tog hem årets mest prestigefyllda galopplöpning i vårt grannland. Men det var nog ganska få som förväntade sig att Francisco Castro skulle lägga beslag på de två översta placeringarna i klassikern.

Henrik Engbloms Puyol (E Chaves) satte som vanligt färg på tillställningen genom att dra undan i en klar ledning från start. Även Darcy kom iväg fint för Manuel Martinez och anförde huvudklungan i ingången till den snäva tribunsvängen.

Puyol kämpade på riktigt fint på bortre lång och in på upploppsrakan men med 300 meter kvar kunde han inte freda sig för Darcy, som resolut tog över kommandot. Samtidigt närmade sig flera hästar bakifrån. Inte minst stoet Summertime, som under Rafael Schistl blev ordentligt närgången sista biten.

När mållinjen skars var det omöjligt att för blotta ögat skilja de båda stallkamraterna åt. Målkameran avslöjade dock att Darcy höll undan med ett kort huvud.

Trots att regnet stod som spön i backen gick det inte att ta miste på segerglädjen i Klampenborgs vinnarcirkel.

– Det här är en av de finaste dagarna i min karriär. En dubbel i Dansk Derby visar förhoppningsvis att jag vet vad den här leken går ut på, sade en belåten Francisco Castro i samband med segerintervjun.

Detta var Franciscos tredje Derbyseger. 2009 vann han Dansk Derby med Inchiline och 2010 tog han hem den svenska motsvarigheten med Moe Green.

– Men jag tror inte att så många tränare lyckats lägga beslag på både första och andraplatsen i ett Derby tidigare. Jag är väldigt stolt över min familj i Chile som alla är verksamma i galoppsporten. Pappa tog en massa championat men han fick faktiskt aldrig vinna något Derby, fortsatte Francisco.

Darcy och Summetime må vara tränade i Sverige, men båda hästarna ägs och är uppfödda i Danmark.

– Mina danska ägare är en viktig kugge i stallet. Utan dem hade jag inte haft ett så pass fint material som jag har.

De svensktränade hästarna dominerade totalt i Dansk Derby 2012. Inte mindre än de sju första placeringarna gick till svensktränade hästar.

Källa: Svensk Galopp.