Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svårt för bostadsköpare att ställa villkor mot säljaren

Foto: Wikimedia

Är du spekulant på en bostad som du gärna vill ha, men behöver få igenom vissa villkor mot säljaren för att kunna köpa den? Då är chanserna inte så goda för att du ska lyckas i ditt köp. Detta visar en undersökning som gjordes innan semestermånaden juli bland landets fastighetsmäklare inom Fastighetsmäklarförbundet FMF.

Resultatet av undersökningen visar att säljarna av sin bostad inte är speciellt intresserade av att möta upp de köpare som ställer villkor för ett köp. Hela 40 % av säljarna väljer då annan köpare även fast köpesumman är lägre och lika stor procentandel (40 %) fortsätter försäljningen tills ny köpare dyker upp. Anledningen till villkoren varierar men den vanligaste är att köparna har egen bostad och att banken inte går med på lån till den nya bostaden förrän den nuvarande är såld. Fastighetsmäklarna gav besked om att det är 27 % av köparna som ställer villkor på grund av försäljning av sin nuvarande bostad. Detta är något vanligare i södra Sverige än i övriga delar av landet.

I undersökningen tillfrågades även fastighetsmäklarna om förstagångsköpare och deras ekonomiska beredskap innan de kommer på visningar. Det visade sig att i hela landet var det 24 % av dessa som inte ens kontaktat bank för finansieringen till ett bostadsköp. Endast 8 % hade denna klar, och resten hade haft en inledande kontakt med bank.

Fastighetsmäklarförbundet FMF genomför kontinuerligt undersökningar hos sina medlemmar med branschrelaterade frågor.

Källa: Fastighetsmäklarförbundet