Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mountainbike-sprinten en succé

Mountainbike sprint SM (XCE). Foto: Fredrik Edin / Svenska Cykelförbundet.

Svenska mästerskapen i Göteborg avslutades idag onsdag med sprint, på den 1 minut per varv, korta banan. Svenska mästare i det första mountainbike sprint SM (XCE) blev i damklassen Ann Berglund, IK Hakarpspojkarna. Bland herrjuniorer var CK Naténs Johan Widén snabbast. Matthias Wengelin, team Kalas/Herbalife 24, tog hem guldet i herrelitklassen.

Mölndals Cykelklubb hade i dagarna fyra ockuperat Slottskogen i centrala Göteborg och avslutade det svenska mästerskapet i mountainbike med sprint (XCE). Disciplinen sprint är ny på SM programmet för i år. XCE har ersatt tempo på programmet. Det är väldigt likt sprinten som längdskidåkarna har. Varvet var ca 1 minut långt. Samtliga körde ett tidskval där de snabbaste gick vidare till kvartsfinal eller semifinal beroende på deltagarantalet. Det följdes av en A och B final. Under final heaten körde 6 åkare där 2 eller 3 åkare gick vidare till nästa heat.

Sprinten fick exakt den dramatik som en sprint skall innehålla. Tajta race med riktigt bra fart i samtliga klasser, snabbt växlande positioner och spännande heat. Musiken och kommentatorerna gjorde sitt för att åkarna och publiken fick en show med hög klass.

Damklassen

Ann Berglund, IK Hakarpspojkarna, vann damklassen. Hon var näst snabbast i kvalet efter Alexandra Sömskar, Norberg CK. Berglund som knep silverpengen i söndagens XC, tog tidigt initiativ följt av söndagens svenska U-23 mästarinna Kajsa Snihs, IK Jarl. Trea kom silvermedaljören i damjuniorklassen Felicia Ferner. Borlänge CK.

De två förhandsfavoriterna, som gjort topplaceringar i sprint internationellt och med varsin vinst i sprint världscupen är båda utomlands. Alexandra Engen är på plats i London för OS och Jenny Rissveds som leder sprint världscupen är i Val d’Isère för den sista världscupen.

Herrjunior

Johan Widén vann herrjuniorklassen. Emil Linde, Gävle CA, var den snabbaste cyklisten i tidskvalet genom alla klasserna. Linde klämde till med en 12e plats på världscupen i Hoffalize i våras då både elit och juniorer kör samtidigt. Svealandsmästaren Johan Widen, CK Natén, bjöd Linde på en stenhård kamp tillsammans med Gustav Höög, FK Trampen. De tre herrjuniorerna hade ett stenhårt race från start men där Widén var snabbast i starten och kunde hålla Linde på andra plats och Höög på tredjeplats ända in på mållinjen.

Herrelit

Matthias Wengelin, Team Kalas/Herbalife 24 är svensk mästare i cross-country eliminering (XCE). Semifinalen var en av de mest spännande heaten där vinnaren Thomas Kristoffersson, Härnösands CK, jagades av de tre i Team Kalas/ Herbalife 24 Matthias Wengelin, Mattias Nilsson och Magnus Darvell. I finalen var inte Kristoffersson i slag och slutade 6a.

Wengelin tog initiativet före klassens snabbaste åker i tidskvalet, Christoffer Kvist, Borlänge CK, Kvist kom tvåa i finalen och fick se sig besegrad av Wengelin. Håkan Löfström, IK Jarl, slutade trea efter en fin uppkörning under loppet.

Damklassen

1a Ann Berglund, IK Hakarpspojkarna

2a Kajsa Snihs, IK Jarl

3a Felicia Ferner, Borlänge CK

Herrjunior

1a Johan Widen, CK Natén

2a Emil Linde, Gävle CA

3a Gustav Höög,, FK Trampen

Herrelit

1a Matthias Wengelin, Team Kalas/Herbalife 24

2a Christoffer Kvist, Borlänge CK

3a Håkan Löfström, IK Jarl.

Källa: Svenska Cykelförbundet.