Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Holländsk favorit seger i damernas OS-linjelopp, Emma Johansson sexa

Foto: Svenska cykelförbundet.
Emma Johansson siktade på OS-guld i söndagens linjelopp över 14 mil med start och mål i centrala London. Det såg länge lovande ut, men det räckte till en sjätte plats.

Svenskorna hade önskat sig regn och det blev en del skurar under den tre och halv timma långa tävlingen. Dagens uppgörelse blev mycket händelserik med ideliga utbrytningsförsök och en hel del vurpor på det halkiga underlaget. De tre svenskorna höll sig väl framme. Engelska landslaget hade uppenbarligen ändrat sin taktik efter herrarnas misslyckande. Stort sett varje utbrytning ”dödades” av den energiska Emma Pooley, trots en tidig punktering.

Början till avgörandet kom när ryskan Olga Zabelinskaya gick loss. Hon fick kort därefter med sig ytterligare tre cyklister. En av dem var holländskan Marianne Vos. Kvartetten reducerades till en trio som samarbetade och körde målinriktat. Det höll för de tre ända fram in i mål, där holländskan spurtade ner engelskan Elizabeth Armitstead.

”Jag förstod när de gick iväg, att det kunde vara avgörande, men jag kunde inte gå med” förklarar en besviken Emma Johansson.

”Vi satsade högt men nådde inte dit idag och det är självklart en besvikelse“ säger sportchefen Madeleine Lindberg Wall.”Vi vet att det är farligt att släppa Marianne Vos och hon visade tydligt idag att hon gick för guldet. – Våra två debutanter Isabelle och Emilia gjorde bra OS-premiärinsatser. Isabelle höll sig till vår plan så länge hon räckte till. Emilia Fahlins insats är ”väl godkänd”. Hon hade en tuff resa och fick jaga mycket på grund av en av massvurporna och ändå var hon med arbetade hårt mot slutet.”

Nu är det omladdning som gäller inför onsdagens tempolopp. Där ställer Sverige upp med Emma Johansson, Emilia Fahlin och Gustav Larsson. Tempotävlingarna inleds klockan 12:30 lokal tid.

Final results

Cycling Road, Women’s Road Race

OS 2012, The Mall, Race distance: 140,3 km

Rank Race number Name NOC Code Final time

1 8 Vos, Marianne NED 3:35:29

2 2 Armitstead, Elizabeth GBR “

3 29 Zabelinskaya, Olga RUS +2

4 11 Teutenberg, Ina GER +27

5 18 Bronzini,Giorgia ITA ”

6 25 Johansson, Emma SWE ”

19 24 Fahlin, Emilia SWE ”

26 Söderberg, Isabelle SWE OTL

Källa: Svenska Cykelförbundet.