Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världsstjärna klar för Kalmar Grand Prix

Foto: Wikimedia

Nu är det klart att dansken Marc Hester – en av världens främsta cyklister på 6-dagarslopp i Velodrom – deltar i Kalmar Grand Prix. Elitcykelloppet går av stapeln nu på söndag, den 5 augusti. I startfältet finns också bland annat Jonas Bjelkmark, svensk mästare på kriterium och Marcus Fåglum Karlsson, som är barnbarn till en av de beryktade Fåglumbröderna.

Kalmar Grand Prix är ett varvlopp, med start och målgång på Larmtorget mitt i centrala Kalmar. Som i alla stadslopp är tempot hårt och det gäller att vara både snabb och taktisk för att vinna. Banan är väldigt publikvänlig och lockade många åskådare vid premiären förra året. – Trots att loppet är så nytt har Kalmar Grand Prix redan blivit etablerat, berättar arrangören Jan Hammarkvist. – I Kalmar tävlar hela Sveriges cykelelit och även internationella cykelklubbar börjar få upp ögonen för tävlingen. Hittills är 42 cyklister anmälda och det är fortfarande några namn på väg in, tillägger han.

Och det är inte bara äran cyklisterna tävlar om. Förstapris i Kalmar Grand Prix är 30 000 kronor, vilket är den högsta prissumman i ett svenskt cykellopp. Andrapristagaren får 10 000 kronor och tredjepristagaren 5 000 kronor. Men frågan är om inte segerplaketten är det som lockar mest. – Vinnaren föräras med en bronsplatta, formgiven av Kalmardesignern Jangir Maddadi. Bronsplattan läggs in i den stenbelagda ytan vid Larmtorget där cyklisterna går i mål. Om några år kommer Kalmar Grand Prix att ha en gyllene målgång, avslutar Jan Hammarkvist.

Kalmar Grand Prix söndagen den 5 augusti, kl. 18.00

Program

16.00-16.30: Give aways utmed tävlingsbanan

16.30-17.00: Publikuppvärmning utmed tävlingsbanan

17.00-17.30: Uppvärmning för cyklisterna

17.30-18.00: Presentation av cyklisterna 18.00-19.10: Tävling

19.15: Prisutdelning