Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny teori öppnar dörrar i genetiken

Många egenskaper och risken för att drabbas av sjukdomar påverkas av vår förmåga att vara i balans. Genom att undersöka vilka gener som påverkar att en egenskap blir stabil har forskare vid Högskolan Dalarna, SLU och Uppsala universitet öppnat nya dörrar inom genetiken.

Ett exempel på kroppens förmåga att vara i balans är regleringen av kroppstemperatur och blodtryck, som är någorlunda stabila hos friska personer, och det är viktigt att ha en uppsättning gener som ger denna stabilitet.

– Tidigare har man missat hur man letar på gener som reglerar jämnhet. Vi har lyckats ta fram och tillämpa modeller som letar på helt nya typer av gener, säger Lars Rönnegård, professor i statistik vid Högskolan Dalarna som är medförfattare till studien

Kan öka lönsamhet i jordbruk

Studien och dess resultat kan förutom att se samband i sjukdomsförlopp också i framtiden användas för att nå ökad lönsamhet inom jordbrukssektorn. Hos växter kan det handla om att få plantor som blommar vid rätt tidpunkt och inom djurproduktionen att få en större del av en grupp slaktsvin att ha en önskad vikt vid en given ålder.

Forskarna har gjort tester på blomman backtrav och hittat helt nya gener, trots att det är en av de växter vars genuppsättning hör till de mest undersökta av forskare runt om i världen. Studien presenterades nyligen i den välrenommerade tidskriften PLoS Genetics, som publicerar vetenskapliga artiklar. Studier på kor, fåglar och även människor finns också inplanerade i framtiden.

Källa: Högskolan Dalarna.