Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Koalition av riksorganisationer åker till Forserum efter rasistattackerna

Efter den senaste veckans avslöjanden om rasistiska attacker i småländska Forserum åker representanter för Afrosvenskarnas riksförbund, Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, Sveriges Unga Muslimer och Ibn Rushd till Forserum för att hålla ett möte med den förföljda svensksomaliska befolkningen dit även representanter för kommunen, polisen och skolan är inbjudna. Mötet kommer att hållas i svenska kyrkans lokaler med start kl 14.00 tisdag den 28 augusti.

”Först och främst handlar vår närvaro i Forserum om att uttrycka vårt stöd till de utsatta familjerna. Sen är det oerhört viktigt att vi går till botten med uppgifterna som förekommit att polisen kanske inte ens tagit upp anmälningarna som kommit in. Allt det här visar att frågan om antimuslimsk rasism måste högre upp på den politiska dagordningen”, uppger Rashid Musa från Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén.

Zakaria Zouhir ordföranden för Afrosvenskarna i Stockholm menar att händelserna i Forserum utgör exempel på ett större samhällsfenomen som Afrosvenskarna har larmat om länge men som inte tagits på allvar. ”Vi pekade på rasismen vid slavauktionen på Lunds universitet och fick till svar att det bara rörde sig om studentspex. Vi kritiserade kulturministerns val att delta i den rasistiska tårtinstallationen på Moderna museet och fick en lektion om yttrandefrihet. Även den här gången hörs det röster att det inte rör sig om rasism och därför väljer vi att åka till Forserum för att hela landet och omvärlden ska känna till den terror som de här afrosvenskarna levt under de senaste åren.”

Källa: Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén