Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Riksdagsledamot beklagar djupt att Julia Tymosjenko fått avslag på sitt överklagande

Riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin (M), en av två rapportörer inom Europarådets parlamentariska församling (PACE) för den demokratiska utvecklingen i Ukriana, beklagar djupt dagens besked att Julia Tymosjenko fått avslag på sitt överklagande av domen på sju års fängelse för det så kallade gasfallet.

– Europarådets parlamentariska församling har vid flera tillfällen framhållit att domen i detta fall innebär att regelrätt politiskt beslutsfattande kriminaliseras. I ljuset av de många frågetecken som förekommit i samband med domstolsbehandlingen som ledde till hennes dom hade vi, liksom många andra vänner till Ukraina, förväntat oss att domstolen skulle godkänna hennes överklagande, säger Marietta de Pourbaix-Lundin (M).

– President Janukovitj tidigare sagt att han var beredd att ingripa om Julia Tymosjenkos överklagande skulle avslås och vi uppmanar nu presidenten att hålla sitt ord och snarast lösa frågan med de förra regeringsmedlemmarna som sitter i fängelse, tillägger Marietta de Pourbaix-Lundin (M).

De två rapportörerna har för avsikt att besöka Ukraina inom de närmaste veckorna för att diskutera en politisk lösning med President Janukovitj, en lösning som överensstämmer med Europarådets normer.

Källa: Sveriges riksdag.