Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Riksdagsledamöter deltar i konferens om Arktis

Foto: Wikimedia

Riksdagen deltar med en delegation vid den 10:e arktiska parlamentarikerkonferensen som äger rum i Akureyri den 5-7 september. Konferensens huvudteman berör förvaltningen av Arktis och Arktiska rådets roll, den ekonomiska utvecklingen och företagande i regionen samt samspelet mellan forskning, befolkning och samhällen i regionen.

Sverige innehar ordförandeskapet för Arktiska rådet 2011-2013. Vid konferensen ”10th Conference of Parliamentarians of the Arctic Region (CPAR)” rapporterar ambassadör Gustaf Lind i egenskap av ordförande för Senior Arctic Officials om vilka resultat det svenska ordförandeskapet hittills gett.

Den svenska delegationen till konferensen är: Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), Anita Brodén (FP), Johan Johansson (M), Helena Leander (MP) och Maria Stenberg (S). Dessutom deltar Ann-Kristine Johansson (S) i konferensen i egenskap av svensk medlem av den arktiska parlamentarikerkommittén (Standing Committee of Parliamentarians of the Arctic Region, SCPAR) och rapportör för temat om förvaltningen av Arktis och Arktiska rådets roll.

I konferensen deltar delegationer från de arktiska staterna: Danmark/Grönland, Kanada, Finland, Island, Norge, Ryssland, Sverige och USA samt från Europaparlamentet. Vidare deltar representanter för urfolken i egenskap av ”Permanent Participants”.

Konferensen avslutas med att medlemmarna antar en resolution med rekommendationer till Arktiska rådet och regeringarna i de arktiska länderna.

Källa: Sveriges Riksdag.