Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige lämnar rapport om barnrätt till FN

Foto: Wikimedia

Regeringen har överlämnat sin femte periodiska rapport till FN:s kommitté för barnets rättigheter (barnrättskommittén)om barnkonventionens genomförande 2007 – 2012. Sverige har förbättrat barns och ungas möjligheter att komma till tals på en rad områden.

Sveriges rapport innehåller insatser och åtgärder på en rad områden som har vidtagits för att stärka barnets rättigheter. Bland annat redovisas förstärkt skydd inom sociala barnvården, åtgärder för att bekämpa våld mot barn samt en rad åtgärder inom utbildningsområdet. Regeringen kan också konstatera att rättigheterna för barn som tillhör de nationella minoriteterna har stärkts. Även på kultur och idrottsområdet har rättigheterna stärkts.

– Förväntningarna på Sverige är höga och nu krävs kraftfulla verktyg för att barnkonventionen i praktiken ska komma varje barn till del, säger Maria Larsson.

Under 2010 överlämnade regeringen en ny strategi för att stärka barnets rättigheter till riksdagen. För att barnkonvention ska komma varje barn till del fick Barnombudsmannen nu i juli i år i uppdrag av regeringen att sprida och kommunicera strategin till kommuner, landsting och statliga myndigheter. Uppdraget kallas för Pejling och dialog.

– Det är nu upp till oss inom våra olika verksamheter och på alla nivåer att visa att vi både vill och kan stärka barnets rättigheter, säger Maria Larsson.

Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter – Barnkonventionen – ska Sverige rapportera till FN:s kommitté för barnets rättigheter vart femte år om hur Sverige genomför konventionen. Rapporten omfattar perioden 2007-2012 och beskriver den utveckling som skett sedan föregående rapporteringstillfällen.

Källa: Socialdepartementet