Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Olycksplatsen vid Kebnekaise – Tidig vinter tvingar Statens fastighetsverk att avbryta städningsåtgärd

Kebnekaise Foto: Wikimedia

Städningsaktionen vid olycksplatsen för det störtade transportflygplanet vid Kebnekaisemassivet är över för i år. I förra veckan började snön att falla så kraftigt att arbetet tvingades avbrytas. Då väderprognosen är fortsatt ostadig har markägaren Statens fastighetsverk – som av regeringen fått i uppdrag att städa området – tillsammans med Försvarsmakten beslutat att avsluta städningen för året. Statens fastighetsverk arbetar nu med en handlingsplan för hur städningen ska återupptas sommaren 2013.

Det var den 15 mars som ett norskt militärt C 130J transportflygplan havererade vid Kebnekaisemassivet och fem besättningsmän miste livet. Olycksplatsen har, med bistånd bland annat från Försvarsmakten, undersökts av Statens haverikommission. Kvar på olycksplatsen finns en stor mängd vrakdelar.

I mitten av augusti fick markägaren Statens fastighetsverk regeringens uppdrag att skyndsamt påbörja städningsarbetet, detta efter att Statens haverikommission avslutat sitt arbete på platsen.

–          Samma dag vi fick regeringsuppdraget satte vi igång med städningsarbetet. Försvarsmakten har hjälpt oss och gjort en otrolig insats. Vi har hela tiden kämpat mot klockan, vi visste att vi bara hade ett fåtal veckor på oss innan vintern skulle komma. Tyvärr blev det än färre dagar än vi hoppats, säger Per Sandberg, projektledare vid Statens fastighetsverk.

I dagsläget är 15 ton vrakdelar av totalt 40 ton bortstädade. Prioritet vid den senaste städinsatsen har varit bergkammens övre del eftersom flest turister besöker detta område. Statens fastighetsverk arbetar nu vidare med en handlingsplan för hur det fortsatta städningsarbetet ska läggas upp på bästa sätt.

Kontinuerlig miljöövervakning

Vid kraschen läckte ca 8 000 liter flygbränsle ut över Rabots glaciär, Björlings glaciär och Storglaciären. Länsstyrelsen i Norrbottens län har på uppdrag av Statens fastighetsverk gjort kontinuerliga mätningar i vattendrag för att bevaka miljökonsekvenserna. I forskningen som bedrivs av Stockholms universitet vid Tarfala forskningsstation analyseras också snöprover. Länsstyrelsen och universitetet för en kontinuerlig dialog.

–          Ytterst små mängder av förorening har uppmätts i en fjällbäck i området. Det är dock ingen fara för mänsklig konsumtion då mängden som hittats är tusen gånger lägre än vad som anses skadligt, säger Per Sandberg.

Källa: Statens fastighetsverk