Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gränsöverskridande möte om marint skräp i Riga

Foto: Wikimedia

Skräp täcker stora delar av botten i Östersjöns hamnar och plast är det dominerande skräpet på stränderna längs Östersjön. Det är några av slutsatserna efter sommarens skräpdyk i hamnar och skräpmätningar på stränder. Nu möts nyckelaktörer kring Östersjön för en gränsöverskridande konferens i Riga.

Cyklar, kundvagnar, plastbestick, plastpåsar, plastflaskor och massor med annat skräp ligger på botten av våra hamnar i Östersjön. Det är en slutsats som kan dras av de filmade skräpdyk i sju hamnar som genomförts under sommarens Baltic Sea Waste Campaign – ett samarbetsprojekt mellan Håll Sverige Rent och Folke Rydén Production.

Parallellt har skräpmätningar genomfört på 36 stränder i fyra länder utmed Östersjöns kuster inom EU- projektet MARLIN (Baltic Marine Litter). De preliminära resultaten visar att plast är det dominerande skräpet på samtliga stränder.

– Våra undersökningar visar att det finns mycket skräp på botten i Östersjön och att plast utgör nära 60 procent av skräpet på stränderna, säger Anna Linusson, VD på Håll Sverige Rent. Marin nedskräpning är ett allvarligt internationellt miljöproblem som kräver gemensamma lösningar.

I morgon möts en rad nyckelaktörer i Riga för att diskutera problematiken kring den marina nedskräpningen. På konferensen deltar representanter från EC Joint Research Centre, Baltic Environmental Forum, Council of Baltic Sea States, Havs- och vattenmyndigheten, Skärgårdsstiftelsen samt Håll Sverige Rent, Håll Skärgården Ren (Finland), Keep Estonian Tidy och FEE Latvia. Även representanter från Let´s do it-rörelsen och Baltic Marine Environment Protection Commission (Helcom) deltar.

Under sommaren har Baltic Sea Waste Campaign besökt Visby, Kalmar, Simrishamn, Oxelösund, Norrtälje och Tallin i Estland. Just nu befinner sig teamet på turnéns slutstopp Riga i Lettland, där ännu ett filmat skräpdyk genomförs. Kampanjen syftar till att visa hur mycket skräp som finns under ytan.

Konferensen arrangeras av EU-projektet MARLIN, som är ett internationellt samarbete mellan Håll Sverige Rent, FEE Latvia, Keep Estonian Tidy och Keep the Archipelago Tidy från Finland. I projektet används en internationell metod för att mäta och analysera nedskräpningen längs kusterna. Metoden har FN:s miljöprogram UNEP tagit fram.

Källa: Stiftelsen Håll Sverige Rent

Stiftelsen Håll Sverige Rent är en opinionsbildande organisation som verkar för att minska individens nedskräpning, främja återvinningen och öka miljömedvetenheten i syfte att bidra till en hållbar utveckling. Vår vision är ett skräpfritt Sverige.