Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regeringen utreder kraven på ägare och företagsledningar inom välfärdssektorn

För att förbättra förutsättningarna för ordning och reda inom välfärdssektorn kommer regeringen i budgetpropositionen för 2013 att avisera att man tillsätter en utredning som ska lämna förslag på vilka möjliga ytterligare krav som bör ställas på ägare eller företagsledningar inom välfärdssektorn i samband med att tillstånd beviljas för en verksamhet.

Mångfalden av aktörer inom de offentliga välfärdstjänsterna har ökat under senare år. Samtidigt har frågor kring kvalitet, vinster, försäljningar och privata aktörer inom välfärdssektorn aktualiserats.

– Det är viktigt att det finns tydliga krav på ägare och företagsledningar som syftar till att säkerställa att verksamheten håller en hög kvalitet och att man inte agerar ekonomiskt kortsiktigt, säger finansmarknadsminister Peter Norman.

Kraven ska utformas på sådant sätt att de främjar att verksamhet inom välfärdssektorn fortsatt kan bedrivas i olika drifts- och ägarformer. Privata aktörer har bidragit till att utveckla välfärden och människors valfrihet och möjlighet till självbestämmande har ökat. Det är därför viktigt att utbudet av utförare inom välfärdssektorn inte minskar, utan att mångfalden kan fortsätta att utvecklas. Utredningen kommer därför även ha som uppdrag att se över olika sätt att främja utvecklingsmöjligheter för mindre aktörer inom välfärdsområdet, framför allt vad gäller kapitaltillgången.

Källa: Finansdepartementet