Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Spänning och romantik på hög nivå i en lagom blandning i Den sista akten av Mari Jungstedt

När den omstridda debattredaktören på en av Sveriges största dagstidningar, Erika Malm, hittas mördad på ett hotellrum i Visby väcker dådet stor uppståndelse. Mordet sker mitt under den myllrande Almedalsveckan i Visby. Utredningen pekar åt olika håll; ett hotbrev från nynazister, ett mystiskt besök på Romateatern och spår av en hemlig älskare.

Kriminalkommissarie Anders Knutas och kollegan Karin Jacobsson tar sig an fallet. Men inte bara utredningen vållar de båda poliserna huvudbry. Vad ska de göra åt den kärlek som börjat spira mellan dem?

Journalisten Johan Berg är polisen hack i häl samtidigt som han försöker lappa ihop vardagen efter tragedin som drabbat hans familj. Johans fru Emma förlorade sin exman i en tragisk bilolycka och det gjorde att hennes två äldsta barn blev faderlösa, men Johan gör sitt yttersta för att visa barnen Sara och Filip att han älskar dem som sina egna barn Elin och Anton. Johan och Emma träffades första gången i samband med att Emmas bästa väninna blev mördad i den första boken som heter ”Den du inte ser”. Johan intervjuade Emma för att få klarhet i vad det var som hade hänt hennes väninna och för att kartlägga hennes liv.

Under tiden rör sig en gärningsman i kulisserna. Någon som själv vill avgöra slutet på den sista akten.

Spänningen börjar på sida ett och slutar inte förrän i sista kapitlet och den man tror är gärningsman är det inte alls. I samtliga av Mari Jungstedts böcker blir det alltid en otippad upplösning av fallen som ligger på polisernas bord.

I samtliga böcker får Anders och Karin hjälp av Rikskrim i Stockholm av en polis som heter Martin Kihlgård och hans kännetecken är att han alltid äter på något oavsett tid på dygnet men han är bra på det han gör.

Mari Jungstedt har en bakgrund som journalist på bland annat Ekot, Rapport och som nyhetsankare på SVT:s regionala nyhetsprogram ABC. Numera ägnar hon sig åt skrivandet på heltid.

Mari Jungstedt är bosatt i Stockholm och tidvis på Gotland, vilket också avspeglar sig i hennes kriminalromaner om kommissarie Anders Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen.

Sedan debuten med Den du inte ser 2003 har Mari Jungstedt etablerat sig som en av landets mest framgångsrika spänningsförfattare. Hennes böcker har sålt i 2,2 miljoner exemplar enbart i Sverige och utkommer i tjugo länder. Tidningen The Times har kallat henne ”One of Scandinavia’s best crime writers”. I Tyskland har de filmatiserat ”Den du inte ser” fast där heter den ”Den du nicht siehst”, och ”Näher als du denkst” (I denna stilla natt) ingår i serien Der Kommissar und das Meer filmatiserades 2006 i Sverige av Anno Saul.