Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

KU vill att regeringen utreder tidsfrist för omval

Det är viktigt att omval i framtiden kan genomföras på kortare tid än efter valet 2010. Det konstaterar ett enigt konstitutionsutskott, KU. Samma förutsättningar för omval som för ordinarie val, och en lagstadgad tidsfrist för genomförande som är så kort som möjligt. Det är frågor som KU vill att regeringen utreder. Utskottet föreslår att riksdagen gör ett tillkännagivande till regeringen.

Efter valen 2010 kom det ovanligt många överklaganden in till Valprövningsnämnden. När det gäller de kommunala valen beslutade nämnden i februari 2011 att det skulle bli omval i Västra Götalands län och i Örebro kommun i den nordöstra valkretsen. Omval ägde rum i maj 2011.

För att framtida omval ska komma till stånd på kortare tid är det nödvändigt att förkorta handläggningstiden i Valprövningsnämnden, menar KU. Det är också nödvändigt att förkorta tiden det tar att genomföra ett omval som nämnden har beslutat om.

KU anser att Valprövningsnämnden måste få de resurser som nämnden behöver, särskilt när man prövar överklaganden av val. Det innebär bland annat att Riksdagsförvaltningen måste frigöra de tjänstemän som behövs. KU framhåller att nämndens arbete med överprövning av val är av utomordentligt stor betydelse för förtroendet för demokratin och att det därför måste ges hög prioritet.

KU menar att en tidsfrist för när ett omval senast ska genomföras efter nämndens beslut kan bidra till att öka förutsättningarna för snabbare omval i framtiden. Tidsfristen bör vara så kort som det är praktiskt möjligt.

Om förutsättningarna för omval var i princip desamma som för det ordinarie valet så skulle omvalet kunna ske snabbare, menar KU. Det skulle till exempel innebära samma röstlängd, valsedlar, partier och kandidater.

Utskottet vill därför att regeringen i ett lämpligt sammanhang utreder ändrade förutsättningar för omval och en lagstadgad tidsfrist för när ett omval senast ska genomföras. Utskottet föreslår att riksdagen gör ett tillkännagivande till regeringen. Ställningstagandet gjordes med anledning av en rapport från en grupp inom KU som har följt upp de allmänna valen 2010. I gruppen har en representant för varje parti ingått.

Källa: Riksdagen.