Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Var sjätte julklapp oönskad

Foto: Wikimedia

In i det sista sliter vi med att hitta de perfekta julklapparna till våra nära och kära, men faktum är att många av de noga utvalda julklapparna byts, säljs eller ges vidare till någon annan redan i mellandagarna. Förra året fick svenskarna, enligt en undersökning (1) utförd av TNS på uppdrag av Tradera och Ebay, i genomsnitt knappt sex julklappar var varav knappt en var oönskad.

Men vi svenskar väljer oftast att behålla klappar trots att vi inte är nöjda med dem. Enligt undersökningen (2) som är utförd i elva europeiska länder så hamnar svenskarna på fjärde plats med knappt 40 procent när det gäller att behålla klappar som man är missnöjd med. Där skiljer vi oss markant från Storbritannien där bara knappt var fjärde person väljer att behålla klapparna. Britterna toppar europalistorna både när det gäller att ge bort klapparna till välgörenhet och att sälja dem vidare. Ryssarna är europaledande på sk “regifting”, som betyder att man ger bort julklappen som man har fått till någon annan.

– Jag tror att samvetet ligger oss svenskar till last i juletid. Vi väljer ibland att behålla klappar som vi inte gillar bara för att vi är rädda att göra andra besvikna. Jag vill slå ett slag för att byta, sälja vidare eller ge bort klapparna till välgörenhet istället för att fylla hemmet med sådant vi inte vill ha, säger Christina Kilström, marknadschef på Tradera.

Förra julen var det full aktivitet hos Tradera redan på julaftonskvällen med 14 300 auktioner upplagda av privatpersoner. Det var både julklappar som har blivit fel, dubletter eller prylar som har blivit ersatta av nyare versioner vid julklappsutdelningen. Enligt en undersökning (3) utförd av YouGov på uppdrag av Tradera så är det i mellandagarna som de flesta, 60 procent, byter eller på annat sätt gör sig av med klappar som de inte är nöjda med.

En tredjedel av svenskarna uppger i undersökningen utförd av YouGov  att de ibland byter eller lämnar tillbaka julklappar som de har fått. Höginkomsttagarna är enligt samma undersökning (4) de som är allra mest benägna att lämna tillbaka eller byta klappar som de inte är nöjda med, 39 procent jämfört med 28 procent hos låg- och mellaninkomsttagarna.


(1) Undersökningen utfördes i oktober 2012 av TNS på uppdrag av Ebay och Tradera. Undersökningen genomfördes i elva europeiska länder. I undersökningen deltog män och kvinnor i åldrarna 16 till 64 år. Drygt  1000 personer från varje land deltog i undersökningen.

(2) TNS – se fotnot 1

(3) Undersökningen utfördes i oktober 2012 av YouGov på uppdrag av Tradera. I undersökningen deltog  1013 personer representativt kön, ålder och region. Deltagarna var mellan 18-65 år.

(4) YouGov- se fotnot 3

Källa: eBay