Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

70 miljoner mindre för våldet i Blekinge

En vanlig misshandel på stan kostar runt 203 000 svenska kronor. Under de senaste fem åren har antalet fall av våld i offentlig miljö halverats i Blekinge. Därmed har samhället sparat runt 70 miljoner kronor.

Det är stiftelsen Akta huvudet som engagerat två nationalekonomer för att räkna ut priset på det våld som utövas i offentlig miljö. Deras rapport visar bland annat att ett personrån kostar samhället 226 000 kronor, en mycket måttlig misshandel runt 203 000 kronor och en indrivning från kriminella personer runt 123 000 kronor.

I detta ingår kostnader för rättsväsende, sjukvård, rehabilitering och inkomstbortfall. Kostnaderna för kriminalvård för den eventuellt gripne gärningsmannen ingår dock inte.

Polismyndigheten i Blekinge har under de senaste fem åren fördubblat sina kostnader för poliser i krogmiljö. Idag ligger kostnaden på cirka 1,9 miljoner kronor, för fem år sedan runt en miljon.
Samtidigt visar alltså nationalekonomernas rapport att samhällets kostnader för misshandel i länet under samma period har minskat med 70 miljoner kronor.

– Vi har under de senaste fem åren gjort en medveten satsning mot våldet i den offentliga miljön. Det är oerhört glädjande att se att det även ekonomiskt har varit en väldigt lyckad satsning, även om den stora vinsten förstås ligger i att antalet människor som skadats har minskat drastiskt och att tryggheten på våra gator och torg har ökat väsentligt, säger Jan Hansson, operativ chef på Polismyndigheten i Blekinge; och fortsätter:

– Det brottsförebyggande arbetet är oerhört viktigt i det här avseendet och en förutsättning för att vi har kunnat nå de resultat vi nått.

Satsningen har bland annat inneburit fler poliser på stan, intensifierad övervakning på de platser där det är känt att våldsbrott kan uppstå, tidiga omhändertagande av berusade och stökiga personer, nattvandrande föreningar, systematiska krogkontroller, insatser mot ungdomars alkoholvanor, och samverkan mellan polis, kommun och krögare med betoning på ansvarsfull alkoholservering.

Enligt rapporten ”Gatuvåldet ur ett kommunalt perspektiv” finns dock de stora pengarna att spara när det gäller enskilda individer. En ungdom i riskzonen för att bli livsstilskriminell kan komma att kosta samhället uppemot 80 miljoner kronor när han eller hon fyllt 40 år.

– Att stoppa utvecklingen när de här killarna är 13 år är billigt jämfört med vad det kostar sedan. Att ta hand om de ungdomar som riskerar att hamna utanför är en mycket viktig social investering, säger Jan Hansson.

I Karlskrona arbetar man sedan två år tillbaka med sociala insatsgrupper, ett arbetssätt som drivits som pilotprojekt på tolv orter i landet. Detta arbetssätt kommer nu att permanentas i Karlskrona, och kommer även att omfatta länets livsstilskriminella.

Källa: Polismyndigheten i Blekinge län