Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stella McCartney och Common Affairs mottar H&M:s priser på ELLE-galan

Sveriges största modepris har ikväll den 11 januari delats ut på ELLE-galan på Grand Hôtel i Stockholm. H&M är huvudsponsor för galan samt delar ut två priser/utmärkelser tillsammans med ELLE. Den internationella designern Stella McCartney mottog H&M & ELLE Conscious Award och uppmärksammas för att hållbarhet genomsyrar hennes kollektioner såväl som livsstil. Den svenska designerduon Common Affairs mottog H&M:s och ELLE:s nykomlingsstipendium för sin moderna storstadskollektion för män.

H&M & ELLE Conscious Award är en utmärkelse för att uppmuntra och uppmärksamma modeföretag eller modepersonligheter som aktivt arbetar med hållbarhet och mode. Det är sjätte året i rad som priset delas ut på ELLE-galan i Sverige. I år delas priset för första gången ut till en internationell pristagare.

– Stella McCartney är en modern kvinna och designer som visar att exklusivt mode, hållbarhet och ansvarskänsla självklart hör ihop och är en viktig del av en varaktig framtid för vår bransch. Med en konsekvent kollektion såväl som livsstil och en tydligt kommunicerad vision inspirerar hon de mest medvetna fashionistas med kläder och accessoarer som är skonsamma för djur och miljö och samtidigt av högsta modegrad, säger Catarina Midby, mode- och hållbarhetskoordinator på H&M och juryordförande för H&M & ELLE Conscious Award.

H&M:s och ELLE:s nykomlingsstipendium har instiftats av H&M och ELLE, i samband med ELLE-galan 1997, den första galan som hölls i januari 1998, för att uppmuntra och uppmärksamma nya kreativa förmågor inom design. H&M, som en av Sveriges största arbetsgivare för designers, vill på detta sätt premiera och uppmuntra nya kreativa förmågor inom yrket. Pristagaren erhåller ett stipendium på 25 000 kr.

– Common Affairs har internationell erfarenhet både från studieåren på designskolor i London och modehus i Paris. Tillsammans skapar de en modern storstadskollektion för män, men som även tjejer gillar att bära. Det är välskräddat, enkelt och minimalistiskt med tydliga sportinfluenser, coolt och funktionellt på samma gång, och svenskproducerat med ansvar för människor och miljö, säger Ann-Sofie Johansson, designchef på H&M och juryordförande för H&M:s & ELLE:s nykomlingsstipendium.

Pristagarna av H&M:s och ELLE:s priser utses av en svensk jury som väger in hela affärsprocessen i sin bedömning; från design till färdig produkt, kreativitet, kollektioner, logistik och kommunikation till kund, men även strategi och långsiktighet.

H&M Sverige har sedan starten 1997 varit huvudsponsor för ELLE-galan.

Källa: H & M Hennes & Mauritz AB.