Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Konsumentverket kallar snabblåneföretag till möte

Många snabblåneföretag slarvar med sina kreditprövningar. Konsumentverket har därför kallat branschen till ett möte som äger rum nu på torsdag.

När ett företag ska låna ut pengar till en privatperson måste företaget undersöka om konsumenten kan betala tillbaka pengarna. Enligt konsumentkreditlagen får lånet bara beviljas om konsumenten har ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka lånet.

Men vid en granskning av tio bolag som Konsumentverket gjorde i fjol visade det sig att samtliga slarvade med kreditprövningarna. Företagen undersökte inte vilka utgifter och  skulder konsumenter har, bara deras inkomster. Dessutom förlitade sig flera av dem på gamla inkomstuppgifter utan att fråga konsumenterna om deras aktuella inkomst.

Konsumentverket utfärdade varningar till de granskade bolagen och om bolagen inte ändrar sina rutiner kan de förlora rätten att låna ut pengar.

För att få branschen att rätta sig efter marknadens spelregler har Konsumentverket kallat till ett informationsmöte nu på torsdag. Syftet med mötet är att berätta om verkets tillsynsarbete, inte bara vad gäller kreditprövning utan även marknadsföring och avtalsvillkor. Aktuell lagstiftning, praxis samt principiellt viktiga frågor står också på dagordningen.

Källa: Konsumentverket