Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt stimulansbidrag för flyktingguider

Regeringen satsar 11 miljoner kronor om året på ett nytt stimulansbidrag för verksamhet med flyktingguider och familjekontakter.

Många kommuner och organisationer runt om i Sverige erbjuder stöd till nyanlända invandrare, i form av flyktingguider, för att underlätta för dem att integreras i det svenska samhället. Guiderna erbjuder sociala nätverk, ger råd i praktiska frågor, stödjer barnen vid läxläsning eller bistår vid studier i svenska. De ger även råd och stöd i asylprocessen och hjälper till vid efterforskning av anhöriga och vid familjeåterförening.

Kommunerna ges nu möjlighet att ansöka om ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter. Ersättningen lämnas för verksamhet som bedrivs utan vinstsyfte och som genomförs av kommunen i egen regi eller av kommunen i samverkan med en eller flera organisationer.

– Det civila samhället har en viktig roll för att nyanlända invandrare ska få en bra start i Sverige och för att påskynda etableringen både i samhället och på arbetsmarknaden. Länder som lyckas bra med integration, som exempelvis Kanada, är bättre på att få in vanliga människor som vill göra en insats, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Satsningen är permanent och gäller från och med mars 2013 med 11 miljoner kronor om året.

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet