Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

34 legitimerade sjuksköterskor säger nu upp sig på barnintensiven i Lund

skånes
Foto: Wikimedia

Skånes universitetssjukhus, SUS, i Lund har riksintag när det gäller hjärtsjukvård av barn och transplantationer av barnhjärtan. Nu säger 34 erfarna sjuksköterskor på barnintensiven upp sig i protest mot arbetsgivarens försämrade personalpolitik.

– Nu får det vara nog. Våra medlemmar  känner sig nedvärderade av arbetsgivaren. Specialistsjuksköterskor och sjuksköterskor tycker inte att de värderas utifrån all den kunskap de tillför den högspecialiserade sjukvården för barn med allvarliga hjärtproblem, säger Mats Runsten, Vårdförbundets ordförande avdelning Skåne.

–Våra medlemmar upplever att signalen till dem är att den här vården av svårt sjuka barn inte är viktig. Vårdförbundet har flera gånger uppmärksammat arbetsgivaren på att den usla personalpolitiken kan få den mycket allvarliga konsekvensen att erfarna sjuksköterskor säger upp sig.

Det här får även konsekvenser på mycket annan barnsjukvård som är beroende av barnintensiven.

2012 sa arbetsgivaren upp de lokala arbetstidsavtalen som reglerar vilken ersättning våra medlemmar får beroende på vilken tid på dygnet de arbetar, ett så kallat poänglöneavtal. Det innebar i praktiken en lönesäkning på drygt 2 000 kronor i månaden

–Det är mycket pengar varje månad för den enskilda sjuksköterskan, det vill säga våra medlemmar och framförallt signalerar arbetsgivaren att det här viktiga arbetet med de svårast sjuka barnen, dygnets alla timmar, helg som vardag,  inte är värt så mycket, säger Mats Runsten.

Källa: Vårdförbundet