Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Husköparskatten ökar skuldsättningen med 2,3 mdr kr

hus
Foto: Wikimedia

Samtidigt som det råder oro bland beslutsfattare kring hushållens höga skuldsättning lånade hushållen minst 2349 miljoner kronor för att betala stämpelskatter under 2012. Det visar Villaägarna i en ny rapport.  – Riksbanken och finansministern uttrycker ofta sin oro över hushållens skuldsättning. Men man talar mindre ofta om att ett hushåll som köper ett småhus på toppen av sitt bostadslån alltid måste betala för stämpelskatter, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarna.

Stämpelskatten är ett samlingsnamn för lagfartsavgift, pantbrevsskatt och administrativa avgifter som tas ut i samband med ett småhusköp. För ett hushåll som köper ett hus som kostar 4,5 miljoner kronor och måste ta ut nya pantbrev för 80% av bostadens värde blir stämpelskatten 141 000 kronor.

– Detta är en skatt som kommer som en obehaglig överraskning för många hushåll som köper hus och måste i de flesta fall betalas genom ökad belåning. Stämpelskatten blir därför en skuldsättningsmaskin där staten själv är den som tvingar hushållen att låna mer, säger Daniel Liljeberg.

Under 2012 betalade hushållen totalt 3100 miljoner kronor i stämpelskatter för småhus. Villaägarna har med hjälp av statistik från Finansinspektionen bedömt att 70% av lagfartsavgifterna lånefinansierades. För de hushåll som tar ut nya pantbrev bedömer Villaägarna att lånefinansieringen ligger på 85% eftersom detta per definition är en grupp som har hög skuldsättning.

Källa: Villaägarna