Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Riskaptiten håller i sig

Den starka börsutvecklingen hittills i år har skapat ett intresse för aktiefonder med hög risk. I mars var det framför allt Sverigefonder och smala Asienfonder som spararna köpte. Försäljningarna består främst av bredare tillväxtmarknadsfonder med inriktning på Ryssland och Kina. En tydlig skillnad mellan fonderna som köps och säljs är avkastningen – de mest köpta finnas bland årets vinnare medan de mest sålda utgörs av förlorarna.

– Börsuppgången håller i sig och den amerikanska börsen passerade den högsta nivån någonsin i början av mars. Det skapar ett sug efter aktiefonder. Vi har sett den här trenden under många månader nu och jag tror att spararnas riskvilja kommer att hålla i sig så länge börsen är stark, säger Jim Rotsman, chef Skandias investeringserbjudande.

En tydlig trend i mars var att spararna gjorde sig av med de fonder som har gått sämst hittills i år samtidigt som de köpte vinnarna.

– Den här trenden ser vi ofta när det finns tydliga skillnader mellan olika fonder. I mars var det de mer klassiska tillväxtmarknadsfonderna, såsom Ryssland- och Kinafonder, man gjorde sig av med. De bästa fonderna under årets första tre månader har i första hand varit Sverige- och smala Asienfonder. Fonder med inriktning på Indonesien och Thailand var månadens enskilt mest köpa fonder och båda dessa är bland de bästa i år. Den här trenden representerar de mest aktiva spararna, medan majoriteten av kunderna inte har förändrat sitt långsiktiga sparande under månaden, fortsätter Jim Rotsman.

Mest köpta kategorier
Aktiefonder – Sverige
Aktiefonder – Asien
Aktiefonder – Nordamerika

Mest sålda kategorier
Aktiefonder – Tillväxtmarknad
Räntefonder
Aktiefonder – Europa

Källa: Skandia.