Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Klädeskonst i lakrits på Lakritsfestivalen 2014

Foto:  Lakritsfestivalen.
Foto: Lakritsfestivalen.

Inför årets stora lakritsfest 22-23 mars kommer konstnären Funny Livdotter att skapa en eller flera lakritskreationer. Dessa ska inte bara ställas ut utan också bäras av levande modeller. I vår ställer Funny Livdotter även ut konstverk i lakrits på Liljevalchs Vårsalong i Stockholm.

Just nu pågår spännande experiment med lakrits som konstmaterial i konstnären Funny Livsdotters ateljé hemma i Dals Långed. Inför Lakritsfestivalen 22-23 mars på Annexet vid Ericsson Globe i Stockholm kommer hon att skapa klädeskonst i lakrits, speciellt för Lakritsfestivalen. Dessa ska visas av festivalmodeller och festivalbesökarna kan också se på när ett konstverk skapas.

”Ett överraskande möte mellan lakritsen och konsten, vi ser med stor spänning fram emot vad Funny kommer att skapa”, säger Lakritsfestivalens arrangör Tuija Räsänen. Hon bjöd redan första festivalåret 2009 in skulptören Barbro Hedström för att undersöka lakrits som material. Under två år har också ballongkonstnären Maria Ballongprinsessan Byquist skapat klänningar av ballonger och lakrits på festivalen.

För andra årets i rad ställer Funny Livdotter i år ut på Liljevalchs Vårsalong. I årets installationsverk Control and Impulse blandar hon klädes- och videokonst. Det oväntade materialet är lakrits-, kola- och jordgubbssnöre från Malaco och tre överdelar gjorda i avancerad handarbetsteknik av godisremmar svävar fritt samtidigt som en inspelning visar hur konstnären frossar i samma material.

”Jag vill inte att det ska vara sockersött bara för att materialet är godis, det blir på mitt egna sätt, ett oväntat inslag”, berättar Funny Livdotter om konstverken hon ska skapa. Hon läser just nu en konstnärlig master i fri konst på Umeå konsthögskola vid Umeå universitet. Tidigare har hon tagit en kandidat i Textil – kläder – formgivning på HDK vid Steneby, institutionen för konsthantverk och design. Hon har också gått kurser på både Högskolan för fotografi och Tillskärarakademin i Göteborg.

Funny Livdotter kommer att befinna sig i Stockholm för att skapa ett eller flera konstverk under de två sista veckorna innan Lakritsfestivalen. Hon kommer även att fortsätta att experimentera och skapa konstverk med lakrits under själva festligheterna, den 22-23 mars på Annexet vid Ericsson Globe.

Källa:   Lakritsfestivalen.