Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Röda Korset får EU-bidrag till hållbar försörjning i Nordkorea

North_Korea_tractor
Foto: Wikimedia

EU-kommissionen har beviljat Svenska Röda Korset 4,4 miljoner kronor i stöd för lokalbaserad riskreducering i områdena Pukchang och Unsan i södra Phyonganprovinsen i Nordkorea. EU-projektet ska bistå 25 000 människor under 36 månader med hållbar försörjning och ökad motståndskraft mot katastrofer.

Phyonganprovinsen i Nordkorea drabbas återkommande av torka, tyfoner, jordskred och översvämningar och det råder stor brist på mat i området. Årligen ger tyfoner stor nederbörd och tyfonerna följs ofta av jordskred eftersom träden har huggits ner.

–Katastroferna slår hårt mot människor som bor i bergsområden med knappa resurser liksom i de låglänta områdena som drabbas av översvämningar och jordskred. I detta EU-finansierade rödakorsprojekt ska vi bistå med att öka människors motståndskraft mot katastrofer och ge dem en möjlighet till mer näringsrik kost, säger Nina Paulsen, Svenska Röda Korsets handläggare för Nordkorea.

Nordkorea består till 80 procent av berg. Eftersom matbristen och bristen på el i landet är stor och vintrarna kalla så hugger man ner träd för att elda med och brukar sedan marken för att få mat. Bergen blir karga och skapar erosion med katastrofer som jordskred som följd.

I Röda Korsets EU-finansierade program ingår skogsplantering och plantering av fruktträd som åtgärd för att minska erosion och jordskred i utsatta samhällen. Fruktskörden ger dessutom viktig näring och vitaminer. Projektet ska också bygga vallar för att hindra översvämningar från att förstöra bostäder och åkermark samt etablera varningssystem och system för evakuering av människor i tid för att undvika dödsfall och skador.

–Vi kommer också att bygga växthus att odla grönsaker i och bistå med enklare köksmaskiner för att ge byborna bättre tillgång under året till vitaminrik föda. Målet är att ge detta till människor som lever i stor utsatthet och som har svårt att möta sina dagliga behov att upprätthålla sitt levebröd. Ett nära samarbete med Nordkoreas Röda Kors gör det möjligt att arbeta i landet och bidra till att hjälpen når fram till bynivå, säger Nina Paulsen.

Svenska Röda Korset samarbetar sedan slutet av 1990-talet med Nordkoreas Röda Kors. Ett stort antal frivilliga inom Nordkoreas nationella rödakorsförening utbildas för detta arbete. Röda Korset i Nordkorea har över 328 000 frivilliga och är den ledande humanitära organisationen i landet.

Projektet ska bistå 25 000 människor under 36 månader och genomförs i samarbete med Nordkoreas Röda Kors, Internationella rödakors-och rödahalvmånefederationen (IFRC), Danska Röda Korset, Finlands Röda Kors, Norska Röda Korset och Svenska Röda Korset, med bidrag från bland andra Sida. Hela budgeten är på 6,6 miljoner kronor (740 000 EUR) varav 4,4 miljoner kronor (500 000 EUR) är medel från EU-kommissionen.

Källa: Röda Korset