Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytänkande design på Moderna

Futuristisk hängmatta Foto: Tobias Dahlén/ Photo Passion
Futuristisk hängmatta Foto: Tobias Dahlén/ Photo Passion

Just nu pågår en intressant utställning i Arkitekturmuseums lokaler om svensk funktionell design. Det var ett par saker jag fann speciellt intressanta.

Läslampa av returpapper låter väl verkligen miljövänligt? Men något riktigt spektakulärt var The Wave Hammock, en ultramodern hängmatta som man inte hänger mellan två trän. Utan den hänger i en slags rombformad metallställning. Den ser verkligen science-fiction-artad ut. Maxvikten är 400 kg. Man behöver visserligen inga trän för denna hängmatta, men man behöver desto mer utrymme. Den är mer än 2 meter hög och ungefär lika lång. Det vita tyget låter ljuset sila igenom,  ungefär som genom ett lövverk. När den  presenterades i Dubai för två år sedan väckte den stor uppmärksamhet. De första kunderna fanns i USA och Dubai. Nu är konceptet uppköpt av Royal Botania som sköter om tillverkningen. Tillverkningen sker i Thailand.

En annan intressant sak var en eldriven motorcykel från Semcon. Den såg ut som ett mellanting mellan motorcykel och träningsredskap. Den är tillverkad efter kvinnors kroppar, men den är designad av två män. Det är än så länge bara en konceptmodell och långt från säkert att den kommer att serietillverkas.

Nydesignad mc Foto: Tobias Dahlén/ Photo Passion
Nydesignad mc Foto: Tobias Dahlén/ Photo Passion