Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kunglig kärlek på Vasa

Foto: Ur Nordisk familjebok

 

Gustav II Adolf lät bygga Vasa, hon sjönk. Han var djupt förälskad i grevinnan Ebba Brahe, men han fick henne inte. På 1600-talet var politik viktigare än kärlek och kungen fick söka sig en gemål vid något av Europas kungahus. Hör mer om Gustav II Adolfs öde och andra kungliga kärlekshistorier fram till idag på Vasamuseet under Love 2010.

Ebba Brahes och Gustav II Adolfs romantiska kärlekssaga avspeglar sig i deras brevväxling. Deras varma broderande formuleringar vittnar samtidigt om att de sociala positionerna var fastlåsta. I ett av sina många brev kallar han henne sin ”Hjärtans allra käraste fränka”. Ebba svarar underdånigt med ”Eder Konung Majestät allra nådigaste konungs och herres trogna underdåniga tjänarinna så länge jag lever”. En avgrund skiljde en grevinna och en kung åt för 400 år sedan.

Hade den unge Gustav II Adolf fått som han ville hade han gjort Ebba Brahe till landets drottning. Men hans mor, änkedrottningen Kristina, satte som förväntat stopp för detta. Ett kungligt äktenskap var en politisk affär. Den vackra kärlekssagan slutade med att sonen fick söka sig en gemål vid ett av Europas kungahus, Maria Eleonora – som han verkar ha varit lycklig med under de tolv år äktenskapet varade. 

Under bröllopsveckan 14-20 juni erbjuder Vasamuseet ”Kärleksvisningar” varje dag på svenska och engelska kl 14.00. Kärleksvisningen tar avstamp i kronprinsessans Victoria och Daniel Westlings bröllop och deras kärlek till varandra. Genom att dra paralleller till historien berättar vi om kunglig kärlek i den svenska historien. Visningen tar sin början i Gustav II Adolfs olyckliga kärlekshistoria till Ebba Brahe, men berättar också om hans tillkommande drottning Maria Eleonora som var mycket tillgiven sin man och efter hans död förvarade kungens hjärta i en ask på sitt skrivbord. Vi berättar om giftermålet mellan Karl XI och Ulrika Eleonora som skulle föra samman länder under krig och om resonemangsäktenskapet mellan Oskar I och Josephine som skulle ge den Bernadottska släkten kunglig glans. Vi berättar också om prins Willhelm och storfurstinnan Maria Pavlovna som var det första kungliga paret som tog ut skilsmässa, och om prins Bertil som fick vänta på Prinsessan Lilian i 33 år innan han till slut fick tillåtelse att gifta sig, och behålla prinstiteln, av dagens kung Carl XIV Gustaf.

Vill du läsa hela brevväxlingen mellan Gustav II Adolf och hans älskade Ebba Brahe, gå in på www.vasamuseet.se 

Källa: Vasamuseet