Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stort antal fåglar i beslag

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

 

Under gårdagen fick Polismyndigheten i Gävleborgs län in ett anonymt tips om att en man höll ett antal fåglar i fångenskap i Hornslandet, Hälsingland.

Vid en husrannsakan upptäckte Polisen ett stort antal fåglar av olika arter, sammanlagt 3-500 stycken. Vi fann också fångstredskap och äggkläckningsmaskiner.

I dagsläget tror vi att beslaget kan vara bland det största i Sverige hittills. Bland fåglarna fanns bland annat tranor, olika trastar, fiskgjusar, ugglor och korpar.

– Det här är ett stort ärende som kräver samarbete mellan flera myndigheter och organisationer. Redan nu är kontakterna tagna och flera av aktörerna är på plats. Vi har säkerställt utfodring och vård av fåglarna, trots det stora antalet, säger Hans-Olof Sundström, handläggare av djurvårdsärenden vid Polismyndigheten i Gävleborgs län.

En man, ca 35 år gammal, misstänks för grovt artskyddsbrott på grund av stor omfattning som har bedrivits under lång tid, samt djurplågeri 16 kap BRB. Den misstänkte är i nuläget inte frihetsberövad. I samband med husrannsakan har Polisen tagit datorer, fåglar och fångstredskap  i beslag. Polismyndigheten vet i dagsläget inte varför mannen har fött upp fåglarna eller vad han planerat göra med dem.

Polismyndigheten i Gävleborgs län ansvarar i nuläget för att fåglarna får den vård de behöver. Det genomförs i samarbete med Katastrofhjälp för fåglar och vilt, KFV och är beslutat av Jordbruksverket. De fåglar som faller under statens vilt kommer att säkras i samarbete med Länsstyrelsen. Naturvårdsverket beslutar om de fåglar som ej är statens vilt.

Källa: Polisen