Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Storbritannien lämnar EU – våra experter kommenterar och ger råd

Det står nu klart att Storbritannien röstat för att lämna EU. Vår chefekonom Anna Öster och privatekonom Elisabeth Hedmark kommenterar.

Det är ett mycket splittrat land som gått till valurnorna, både ur ett geografiskt perspektiv där olika regioner röstat väldigt olika men också ur ett demografiskt perspektiv. De unga, som i ännu större utsträckning ska leva med resultatet, vill i mycket större utsträckning stanna inom EU.

– I ett kortsiktigt perspektiv kommer vi få se en flykt till säkra tillgångar, vi ser redan att amerikanska statsräntor faller, dollarn och yenen stärks. Andra sidan av myntet är fallande börser och fallande pund, säger Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar.

De inledande effekterna på marknaden lär bli dramatiska. Utvecklingen därefter handlar om vilka budskap centralbankerna och politikerna skickar. Centralbankerna har redan i förväg annonserat att de står redo och det kan bli aktuellt med direkta valutainterventioner och andra likviditetsstödjande åtgärder.

– Rent politiskt behövs klarhet i hur processen nu kommer att fortsätta, säger Anna Öster. Kommer Storbritannien ansöka om utträde direkt eller avvakta. Vem kommer att leda de förhandlingar som nu kommer att följa? Hur ser övriga EU på situationen och hur tillmötesgående kommer de att vara?

En del information kommer vi att få i närtid men mycket osäkerhet kommer att kvarstå.

– Osäkerheten är inte bra för marknaden och inte heller för den ekonomiska utvecklingen, fortsätter Anna Öster. Hushåll och företag behöver tydliga spelregler och förtroende för framtiden för att våga konsumera och investera. Denna osäkerhet kommer sannolikt leda till en konjunkturavmattning i Storbritannien men även påverka övriga Europa.

På längre sikt påverkas ekonomin av vilket avtal som kommer till stånd med EU men även med övriga handelspartners. Osäkerheten är stor.

– Och det är just en ökad osäkerhet som den globala ekonomin inte behöver just nu eftersom återhämtningen fortfarande är långsam och riskerna stora.

Det återstår att se hur det här påverkar den politiska utvecklingen i övriga länder där det också finns ett stort missnöje med etablissemanget.

Privatekonom Elisabeth Hedmark ger råd till de svenska hushållen

Sparandet på börsen
Osäkerhet kring Brexit ger troligen fortsatt turbulens på börsen och värdet väntas sjunka kraftigt i närtid. Dessutom är det idag fredag stängt för affärer på svenska börsen men när den öppnar på måndag följer den säkert utvecklingen på övriga börser. Behöver du pengarna som du har placerat på börsen de närmaste åren och är orolig för stora svängningar i värdet är det idé att sälja och sätta in på sparkonto för att minska risken.

Är sparandet långsiktigt är det bra att kontrollera riskspridningen och att balansen mellan räntor och aktier i det totala sparandet ligger på en lämplig nivå. Kom ihåg att även se över placeringarna i premiepensionen och tjänstepensionen när du kontrollerar ditt pensionssparande.

Bolånen
Brexit sätter tryck nedåt på räntorna och bolånen kommer sannolikt att ligga kvar på mycket låga nivåer under längre tid än tidigare väntat. Bolåneräntorna ligger på bottennivåer och väntas inte röra sig nämnvärt nedåt. Det är därför inte någon brådska med att binda på längre bindningstider utan vänta och följa hur räntorna utvecklas.

Bankkonto
Marknadsräntorna trycks ner ytterligare och avkastningen på bankkonton kommer att förbli låg eller obefintlig under en tid framåt. Pengar på sparkonto ska man se som en trygg hamn i turbulenta tider och att de inte riskerar att sjunka snabbt i värde. Sparkonto är därför lämpligt för sparande på kort sikt och som en balans i den totala portföljen som även innehåller risk.

Jobben
Beroende på ett stort handelsutbyte mellan Sverige, England och övriga EU kan det i förlängningen drabba jobben i Sverige om handeln sjunker. Men det är osäkert hur mycket som ett Brexit påverkar de inblandade länder och vilka eventuella åtgärder som sätts in för att minska negativa effekter.

Källa: Länsförsäkringsgruppen.