Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Julafton för whiskyälskare

mingel
Foto: Julius Lindblom

Nu är det åter dags att bege sig till Nacka Strand för öl- och whiskymässan som även har ett ”whisky-vin” och mycket annat.

Igår inleddes äntligen Stockholm Beer & Whisky Festival med tusentals produkter i dryckesväg. Det är världens största whiskymässa och den tredje största ölmässan. Det är bara London och USA som har större ölmässor. Men det finns inte bara öl och whisky, namnet till trots. Bland annat så har de en champagnebar. Och så kan man prova Calvados och Tequila och en mängd andra mer eller mindre udda spritdrycker. Den australienska vinproducenten Jacob´s Creek har ett samarbete med Glenlivet och har lagt till ett litet udda vin i sitt sortiment, Jacob´s Creek Double Barrel Shiraz. Det har först lagrats 16 månader på nya fat av fransk ek och sedan på brända fat. Sockret från träet ger vinet en lite sötaktig smak plus att det är ett rätt kraftigt vin så det passar bra till kraftig mat med mycket salt och kryddor. Det är också gott att dricka som det är. Tyvärr finns det bara i beställningssortimentet på bolaget, kostar 149 kr. Det finns att prova i Glenlivets monter. Och när ni ändå är där så kan ni prova Glenlivet Nadurra. Glenlivet gör ju normalt ganska fruktig och blommig whisky utan någon rökighet men den här whiskyn lagrar de ett kort på ekfat på slutet för att få en rökig finish. Resultatet blir en smakrik whisky med riv i. Den kostar 499 kr. på bolaget.

rad
Foto: Julius Lindblom

I Nacka, där mässan hålls, finns det numera fyra stycken bryggerier. Det nyaste heter rätt och slätt Nacka bryggeri. (Konstigt att det inte var upptaget.) Till pressbrunchen prövade jag två av deras öl, Baggens Ipa och Hellas Apa (American Pale Ale). Jag upplevde dem som beska och inte speciellt goda men min kollega som inte är någon stor öldrickare tyckte om dem. Nils Oscars presenterade en intressant nyhet, Vinjak Barrel Old Ale, ale som har lagrats på 100-åriga konjaksfat och fått en väldigt god fruktig smak. Det passar utmärkt till charkuterier eller att bara dricka som det är. Men det är inget billigt nöje att dricka det här ölet. En 33cl. flaska kostar på bolaget 49,90 kr. Det har en alkoholhalt på 8,2%. Ett annat öl från Nils Oscar som jag däremot inte kan rekommendera är Alkoholfri Julöl. Den smakar bränt bröd i vatten.

ol
Foto: Julius Lindblom

Ett problem som togs upp på pressmötet är att whisky blivit lite för populärt för sitt eget bästa. Det både dricks och produceras alltmer. Allt fler länder tar upp whiskyproduktion. De två senaste tillskotten är Kina och Frankrike. Den ökande produktionen leder till allt hårdare konkurrens om råvaran, malten. Festivalgeneralen Marianne Wahlberg sa att fin whisky är den bästa investeringen för framtiden. Den kommer definitivt att öka i värde. Redan dag börjar det bli brist på 30 och 40-årig whisky och den som finns är väldigt dyr. Vi får passa på att njuta av whisky medans den fortfarande finns.

Betyg (1-5):

Jacob´s Creek Double Barrel Shiraz: 4

Glenlivet Nadurra: 4

Baggens Ipa, Nacka bryggeri: 2

Hellas Apa, Nacka bryggeri: 2

Vinjak Barrel Old Ale, Nils Oscar: 4

Alkoholfri Julöl, Nils Oscar: 1