Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förlossningsvården får extra pengar för sommaren

För att avlasta förlossningsvården under sommarmånaderna ökar Stockholms läns landsting resurserna med 1 000 kronor extra för varje förlossning och 100 kronor extra för varje besök hos mödravården. Sjukhusen får använda pengarna som de vill.

– Vi vet att sommaren är ansträngd för förlossningsvården. De sex förlossningsenheterna i Stockholms län arbetar hårt för att ha en trygg och säker vård med tillräcklig bemanning. Det arbetet vill vi stimulera. Målet är att alla kvinnor tryggt ska kunna föda barn på det sjukhus de har valt i första hand, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

Förlossningsvården i Stockholms län kommer enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningens bedömning att ha tillräcklig kapacitet under sommaren. Samtidigt innebär det att det är viktigt att blivande föräldrar väljer de enheter som har plats den vecka det är beräknat att de ska föda.

– Vi sköt till extra pengar inför sommaren förra året också och kunde se att de gjorde tydlig skillnad. Tyvärr ser vi en brist på barnmorskor men vi hoppas att ökade resurser kommer att hjälpa. Många inom landstinget arbetar intensivt på olika nivåer för att förlossningsvården ska fungera bra för både födande och personal under sommaren, säger Ella Bohlin.

Fakta:
1 000 kr extra per förlossning. Gäller under perioden 1 juni till 15 september. Utifrån beräknat antal förlossningar innebär satsningen totalt cirka 7,5 miljoner kronor.
100 kr extra per besök på mödravårdscentralerna. Syftet är att de ska ta över mer av den förberedande och rådgivande delen av vården, samt att avhjälpa deras ökade belastning under sommaren. Gäller 15 juni till 15 augusti för förlossningsförberedande besök samt eftervårdsbesök. Utifrån beräknat antal besök innebär satsningen totalt cirka 4,5 miljoner.

Källa: Kristdemokraterna i Stockholm län.