Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

30 procent vill jobba utomlands – få vet hur det påverkar pensionen

30 procent av Sveriges unga tjänstemän planerar att jobba utomlands i framtiden och USA är det överlägset mest populära landet. Samtidigt känner få till hur det påverkar pension, föräldraförsäkring och andra socialförsäkringar. Det visar nya siffror från Unionen.

Enligt en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Unionen finns det ett stort intresse bland unga i Sverige av att jobba utomlands, men kunskapen om vad det kan få för konsekvenser för pension och socialförsäkringar är låg. Av de som vill jobba utomlands svarade bara 10 procent att de hade koll på vad som händer med pensionen och mellan 5-6 procent att de hade koll på vad som händer med olika socialförsäkringar när man jobbar utomlands.

– Dagens arbetsmarknad är global och allt fler drömmer om att bo och arbeta utomlands. Fler vill se världen och det är bra, men många får en chock när de kommer hem och upptäcker att de inte har samma rättigheter som andra på svensk arbetsmarknad, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

För att uppmärksamma fler på vad som händer när man arbetar utomlands, öppnar Unionen nästa vecka ett pop up-kontor i New York. Samtidigt lanseras ett digitalt pop up-kontor.

– Har man kunskap och förbereder sig innan man åker kan man undvika en del obehagliga överraskningar när man kommer hem igen. Nästa vecka öppnar Unionen ett pop up-kontor i Brooklyn för att vi ska kunna prata om den här frågan så att fler tänker efter innan de åker, säger Henrik Ehrenberg.

Enligt Novusundersökningen är USA det land flest vill jobba i, följt av Storbritannien och Australien. De vanligaste länderna att ha jobbat i är Storbritannien, Norge och USA.

Källa: Unionen