Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya analysmetoder hjälper kapitalägare att investera i linje med Parisavtalet

Mer arbete krävs för att Europas stora kapitalägare, som exempelvis pensionsfonder, ska investera i linje med Parisavtalet. Flera av dem är överexponerade mot fossila bränslen. Men nya analysmetoder är en nyckel för att nå klimatmålen för finansmarknaden. Detta visar en rapport från WWF som kartlagt kapitalägares bidrag till Parisavtalet.

–Parisavtalet har skapat en stark enighet om att hålla den globala uppvärmningen väl under 2 grader. Här har finanssektorn en viktig roll att spela och har till viss del påbörjat detta arbete, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

I rapporten presenteras resultaten från 33 av Europas största kapitalägare, som pensionsfonder, försäkringsbolag och statligt ägda fonder.

Analysmetoderna som använts är så kallade framåtblickande scenarioanalyser. Dessa visar hur kapitalägarnas exponering inom kol, olja och gas samt förnybara resurser ser ut fram till år 2023, och hur väl de stämmer överens med vetenskapliga slutsatser och politiska mål.

Resultatet visar att många kapitalägare klarar målet om ”väl under två grader” i delar av sin aktie- och företagsobligationsportfölj men det är ingen som gör det för alla undersökta energislag, där många även ligger i linje med scenarion på 2 till 2,7 graders global uppvärmning.

Källa: WWF