Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

1 av 4 kvinnor skippar lunchen för att hinna med jobbet

Tomt lunchbord. Foto: Uri Tours (uritours.com)
Foto: Uri Tours (uritours.com)

En av fyra kvinnor väljer att hoppa över lunchen för att de har för mycket att göra på jobbet. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen. – Att äta lunch med kollegorna är inte bara trevligt, det är något du rätt till och det är också viktigt för att behålla hälsan på lång sikt, säger Marina Åman 2:e vice ordförande Unionen.

Lunchrasten är inte bara ett tillfälle att få i sig mat, den ger också det avbrott vi behöver för att orka koncentrera oss på eftermiddagen.

Men nu visar en ny undersökning från Novus, gjord på uppdrag av Unionen, att bland det första många gör när de känner sig stressade är att skippa lunchen. Så många som en av fyra kvinnor väljer att hoppa över lunchen med kollegorna en eller flera gånger i veckan på grund av hög arbetsbelastning. Ännu värre ser det ut bland tjänstemän som har en chefsbefattning. Där uppger var tredje chef att de en eller flera gånger i veckan arbetar i stället för att äta lunch.

– För att orka med en hektisk arbetsdag är det viktigt att ta en rast. Att äta lunch med kollegorna är inte bara trevligt, det är också något som du som jobbar har rätt till. Är du chef behöver du även tänka på vilka signaler du skickar till dina medarbetare. Om chefen jobbar i stället för att ta en lunchrast kommer medarbetarna tro att även de förväntas jobba på lunchen, säger Marina Åman.

Undersökningen visar även att det är vanligt att kvinnliga tjänstemän och tjänstemän i chefsbefattning ställer in fritidsaktiviteter för man helt enkelt är för trött efter en stressig arbetsvecka.

En av fyra kvinnor uppgav att det har hänt att de, en eller fler gånger i månaden, har ställt in en fest eller aktiviteter med familjen för att kunna återhämta sig. För tjänstemän i chefsbefattning var siffran en av fem.

– Det är inte rimlig att vara så utmattad av jobbet att man inte orkar med sin fritid. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att medarbetarna har en rimlig arbetsbelastning där det är möjligt att äta lunch och ta rast. Man ska inte vara helt utmattad vid dagens slut, säger Marina Åman.

Om undersökningen

Undersökningen om hur vanligt det är att jobba på lunchen är en del av Unionens Stressundersökning som genomförts av Novus i december/januari 2018/19. Totalt har 2 483 personer svarat på undersökningen.

Källa: Unionen