19 stadskärnor i gemensam satsning för lokal handel

Kullagatan, Helsingborg. Foto: Jesper Olsson
Kullagatan, Helsingborg. Foto: Jesper Olsson

Local is the new black – en gemensam satsning på lokal handel över hela landet.

Black Friday står för dörren och konkurrensen om kunderna är stenhård. De senaste åren har diskussionen kring hållbar handel, lokala butiker och pressade marginaler intensifierats. Därför går nu Östersund tillsammans med 19 andra stadskärnor samman i en kampanj för att lyfta sina lokala butiker och premiera kunderna i stadskärnor runt om i landet.

Idén föddes i Helsingborg men snabbt hakade Östersund och Västerås på och via nätverket Sveriges centrumutvecklare genomförs nu ”Local is the new black” i en rad städer för att lyfta verksamheterna i city och ge kunderna på stan det där lilla extra.

Local is the new black lanseras inför Black Friday, 29 november, och manifesteras genom en väggmålning i Östersund och i Helsingborg. Sedan är tanken att konceptet ska leva vidare under hela året för att lyfta lokala butiker i stadskärnan.

– Det kändes självklart att Östersund ska vara en del av detta, säger Calle Hedman, cityutvecklare på Destination Östersund. När vi hörde att Helsingborg skulle göra en muralmålning började jag genast leta efter en vägg och fick direkt napp hos fastighetsägaren Erik Odén som upplåter en vägg. Så inom kort kommer graffitikonstnären Henrik Ljusberg att måla Östersunds version av ”Local is the New Black” säger Calle Hedman från Destination Östersund.

– Det är helt galet vilken spridning det här fick. Det finns en väldig kraft bland stadskärnorna runtom i landet som alla kämpar för att lyfta våra lokala eldsjälar bland butiker, restauranger och andra företagare i centrum, jag tror kampanjen kommer bli ännu större nästa år, säger Hanna Candell, VD Helsingborg City, som var initiativtagare till kampanjen.

I Östersund samordnas aktiviteterna av Destination Östersund och allmänheten kommer att kunna ta del av en rad erbjudanden och aktiviteter via appen CityPlay.

Källa: Destination Östersund