Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

70 % riskerar bli bedragna i samband med Black Friday

Enligt den Demoskopundersökning som SSF Stöldskyddsföreningen låtit göra har så många som 70 % av kontokortanvändarna i Sverige inte sitt kort låst för internet- och utlandshandel. En starkt bidragande orsak till att kortbedrägerier utan fysiskt kort ökar.

Kortbedrägerier är den i särklass största bedrägeritypen med över 100 000 anmälningar i år. Närmare 90% av dessa brott gäller kortbedrägerier utan det fysiska kortet. Bedragaren kommer åt kortuppgifter som lagrats i databaser från hemsidor vi handlar och sparar våra kortuppgifter på. Det är lätt att stoppa den här sortens bedrägerier genom att ha sitt kontokort låst för internetköp när man inte använder det, men tyvärr är det fortfarande alltför få som utnyttjar möjligheten.

–    Andelen som inte har sitt kort låst för internethandel är anmärkningsvärt stor. Genom att ha kortet olåst ges bedragarna möjligheten att använda sig av kortuppgifterna och göra köp i kortinnehavarens namn utan det fysiska kortet, säger Lina Nilsson, Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

För att minska oron och risken att bli utsatt, men även för att minimera skadorna om tjuven kommer över dina kortuppgifter finns det en del du kan göra.

SSF Stöldskyddsföreningens viktigaste tips:
•    Ha alltid ditt kontokort låst för internetköp och utlandsköp mellan köp och resor.
•    Googla runt och se vad andra sagt om sidan.
•    Spara inte dina kortuppgifter på olika sidor och appar.
•    Ha ett speciellt kort bara för köp av varor på nätet, dit du för över pengar vartefter eller ett kreditkort.

För mer om brottsförebyggande tips kring bedrägerier besök www.stoldskyddsforeningen.se

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen