Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Viktigt att ha rätt folkbokföring den 1 november

Inför den 1 november är det viktigt att vara folkbokförd rätt. Var du ska betala din skatt nästa år styrs nämligen av var du var folkbokförd det datumet. Den som nyligen har flyttat behöver anmäla det om det inte redan är gjort.

– Att anmäla adressändring är enkelt och gratis via Skatteverkets webbplats, berättar Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

Att du är folkbokförd rätt har betydelse för i vilken kommun du ska betala din skatt, rätten till bidrag och förmåner, var du får rösta och var du får din post.

Man ska anmäla adressändring senast en vecka efter flytten. Den som har missat det bör göra det senast den 7 november för att ha rätt folkbokföring den 1 november och därmed få rätt kommunalskatt 2015.

– Den som nyligen har flyttat och missat att anmäla det rekommenderar jag att snarast gå in på Skatteverkets webbplats och rätta till detta, så att man får rätt kommunalskatt nästa år, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Eftersom det är Skatteverket som har hand om folkbokföringen i Sverige är det dit du anmäler din flytt. När du har anmält flytt sprider Skatteverket automatiskt din nya adress till de flesta myndigheter och viktiga aktörer i samhället. Du behöver alltså inte meddela dessa själv att du har flyttat.

Källa: Skatteverket.