Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

The Pac gör ström synlig och minskar slöseri av el

Idag lanserades The Pac vid ett frukostseminarium på startup-huben SUP46 i Stockholm. The Pac är en svensk innovation som med sin unika design gör att du kan se ström. Vid en första anblick ser det ut som en vanlig grendosa, men i sladden rinner ett blått ljus som visar strömflödet. Detta för att påminna oss om att stänga av standby-apparater som inte används, och därmed minska vår energikonsumtion.

Med sin lysande sladd gör The Pac oss medvetna om vilka apparater som drar ström fast vi tror att de är avstängda. Ju mer ström som förbrukas desto fortare rinner ljuset i The Pac. På så sätt påminner den oss om att stänga av de apparater som står på standby och drar ström i onödan.

Under eventet på SUP46 diskuterades hållbarhet av en panel bestående av Sara Haasmark, vd för Samhällsbyggarna, Cecilia Katzeff, forskningsledare för Energy Design vid Interactive Institute, Stefan Nilsson, trendexpert och bloggare, samt teknikskribenten Åsa Wallenrud. Samtalet modererades av Åsa Stenborg, hållbarhetskonsult Hippodrome och CSR pod. Fokus låg på hur innovationer som The Pac kan uppnå en beteendeförändring och få oss att agera hållbart.

– The Pac är bra för när man ser att det lyser i sladden så stänger man av. De olika apparna som finns för elförbrukning är krångliga och för att ha nytta av dem måste man vara rätt kunnig. När strömmen synliggörs på det här sättet blir det svårt att inte göra rätt, menar Sara Haasmark.

Vanligtvis vill man inte ha skarvsladdar framme, men i och med designen är tanken att man ska låta The Pac ligga synlig och därmed bli påmind om att stänga av. Standby motsvarar i genomsnitt 15 % av ett hushålls elräkning. Om alla hushåll i Sverige stänger av sina standby-apparater skulle vi spara lika mycket koldioxid som Sveriges bilar släpper ut på ett år. På de flesta arbetsplatser är dessutom de anställda borta mer än 7 000 av årets 8 760 timmar. Detta innebär att stora mängder energi går till spillo på grund av apparater som drar ström i onödan.

– Datorskärmar, dockningsstationer, höj- och sänkbara skrivbord och spelkonsoler är exempel på saker som kan dra en hel del ström i standby. Det är även många som lämnar kvar laddare i uttaget fast mobilen eller datorn laddat klart. Vad de flesta av oss inte tänker på är att laddarna fortsätter att dra ström så länge de sitter i väggen, förklarar Erik Tutzauer, vd för Poweraware, som är bolaget bakom The Pac.

The Pac har blivit utnämnd till en av världens 50 bästa innovationer av TIME Magazine eftersom den gör det så enkelt för oss att sluta slösa ström. En doktorsavhandling vid Göteborgs universitet visar dessutom att den verkligen fungerar. Man stänger av när man ser strömmen i sladden, precis som man stänger av en vattenkran som står och rinner i onödan. The Pac gör dig samtidigt mer energimedveten överlag då den får dig att stänga av även på ställen där du inte ser strömmen rinna.

Poweraware är ett bolag som grundades 2014 i Stockholm, med visionen att spara ström, pengar och vår planet. Poweraware är med i startup-hubben THINGS och i oktober 2015 blev bolaget en av tolv finalister i TechMatch Slovakia. The Pac är en svensk patenterad innovation som bland annat kan hjälpa företag att uppfylla miljöcertifieringen ISO 14001.

Källa: Poweraware .