Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

OECD – offentligt ägt fibernät ger tillväxt

Stadsnät, som Stokab i Stockholm, skapar nya möjligheter för tillväxt och välstånd, samt spelar en viktig roll för att tillhandahålla avancerade bredbandstjänster. Det konstater OECD i en ny rapport.

– De slutsatser som framkommer stödjer vår syn att offentligt ägd svartfiber skapar en fungerande marknad för digitala tjänster. Detta är viktigt att ha med i diskussionen för den svenska utvecklingen och i utarbetandet av ny nationell bredbandsstrategi, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

I OECD-rapporten ”Development of High Speed Networks and the Role of Municipal Networks” beskrivs hur svenska stadsnät drivit på utbyggnaden av fibernät och hur dessa nät bidragit till att öka effektivitet i såväl offentlig som privat sektor. Positiva effekter återfinns även i andra länder som har stadsnät. Förutom Sverige har författarna tittat närmare på Australien, Danmark, Holland, Japan, Nya Zeeland, Storbritannien och USA.

Stadsnäten bidrar till social och ekonomisk utveckling av samhällen, städer och regioner. Genom att öka tillgången till avancerade kommunikationstjänster för såväl privat som offentlig sektor underlättar den nya infrastrukturen för interaktion och kommunikation och skapar möjligheter för till exempel en dynamisk IT-sektor i Kista i Stockholm och en finansiell sektor i Chattanooga, Tennesse i USA.

Rapporten lyfter även fram hur stadsnät kan öka utbudet av avancerade bredbandstjänster, ge lägre slutkundspriser och främja ekonomisk och social tillväxt. I en värld där allt mer kommunikation sker i trådlösa nät spelar också stadsnätens fibernät en viktig roll för att hantera kommunikation till de expanderande mobilnäten.

Källa: Socialdemokraterna i Stockholms Stadshus.