Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ingen jävla hjälte – Ny bok om Showan Shattak som nästan dog efter att ha blivit misshandlad av nazister

Foto: Kira Förlag. .
Foto: Kira Förlag. .

Imorgon är det bokrelease för boken ”Ingen jävla hjälte” av Andreas Rasmussen (Kira Förlag). Boken handlar om Showan Shattak som nästan dog efter att ha blivit misshandlad av nazister i Malmö.

Fotbollsupportern och antifascisten Showan Shattak svävade mellan liv och död efter misshandeln av en nazist. Han låg i koma en vecka, och på intensiven en månad. En del av skallbenet togs bort, för att lätta på trycket i hjärnan efter misshandeln.

Den nya boken ”Ingen jävla hjälte” handlar om honom. Bokreleasen äger rum på Moriska Paviljongen imorgon tisdag kl 18.00. Gratis inträde, varmt välkomna.

Utdrag från eventet på Facebook:

Till Malmös antifascister

Säg något om torg som får oss att samlas
Säg något om självförsvar som inte kan bestraffas
Säg något om rörelse som förvandlar oss till många
Säg något om historia som inte kommer att upprepas
Säg något om strid som alltid måste utkämpas
Säg något om seger som inte gör oss till hjältar
Säg något om förmåga som ger oss efter behov
Säg något om kålsupare som aldrig ska passera
/
Athena Farrokhzad
Stockholm, 21 mars 2014

Detta är en historia som å den ena sidan talar om konsekvenserna av det nazistiska våldet, å andra sidan är det en hoppfull och inspirerande berättelse om hur man kollektivt kan nå riktigt långt.

Tillsammans med tre vänner har Showan blivit knivhuggen och misshandlad av nazister på Möllevången i Malmö. Men det är inte bara fyra ungdomar som har blivit attackerade. Det är en hel stadsdel. Alla feminister. Hela vänsterrörelsen. Samtidigt som Showan kämpar för sitt liv på sjukhuset, går Malmöborna ut på gatan och demonstrerar mot nazismen.

Det här är historien om en svensk-iranier, som vill göra skillnad. Som vill stärka samhället, kämpa för rättvisa och bygga broar mellan olika miljöer. Det är en historia om obetingad kärlek till Malmö FF och om att våga säga ifrån och ta konflikter när det behövs. Men mest av allt en historia om hur livet ser ut när någon precis har försökt att ta det ifrån en.

Denna historia är viktig att dokumentera, så att samhället förstår varför historien inte får upprepa sig. Kira förlag startades 2007 och är ett litet oberoende förlag med fokus på författare från Öresundsregionen. Ambitionen är att ha en mångsidig utgivning och vara ett förlag som gör skillnad. En hel hög med utgivningar har det blivit sedan starten och Kira förlag är stolta över att därigenom bidrar till att dokumentera regionens historia.

Arrangemanget genomförs i samarbete med ABF Malmö.

Moriska Paviljongen är Malmös största oberoende kultur- och nöjeshus.

Sommaren 2011 öppnade Re:Orient portarna till denna anrika byggnad, för att skapa ett sällsamt kulturpalats. Tillsammans med samarbetspartner, föreningar och eldsjälar skapar vi en mötesplats av sällan skådat slag. Huset rymmer en uppsjö av program på fyra scener, barer och inte minst restaurang.

Under ett och samma dygn kan det i bästa fall börja med frukostseminarium i Bistron, fortsätta med samtal och debatt i stora salongen, som efterföljs av konsert med en irakisk världsstjärna, samtidigt som det är gayklubb i spegelsalen och livejazz i Bistron.

En plats som visar kraften och glädjen i ett blandat Malmö.

Källa: Kira förlag , Moriska Paviljongen.