Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Kidnovation lanserar en terapeutisk barnbok för barn på flykt

Prototypen av boken. Foto: Kidnovation.
Prototypen av boken. Foto: Kidnovation.

Ledd av en Syrisk flykting, skapar Kidnovation innovativa sociala verktyg för barn genom att kombinera berättelser med forskning och konst.Kidnovation , som är världens första innovativa media lab för barn på flykt, annonserar idag lanseringenav deras första terapeutiska barnbok på Kickstarter. Lanseringensevenemanget håller plats med start kl 17:00 i business loungen av Scandic Nr.53, Kungsgatan 53, Stockholm. Se eller ladda ner kampanjens video.

Boken heter “Sarah’s Journey – dreams make any place home” och är en terapeutisk verktyg för barn som upplevt trauma och tvingats till flykt på grund av krig. Boken är skriven av Imad Elabdala isamarbete med professorer inom psykologi från Stockholm Universitet och University of Vienna.

I boken sammanställs ett dussintals verkliga berättelser in till en episk äventyr om actionhjälten och huvudkaraktären Sarah som är en 8 årig flicka. Hon är menad att vara en förebild för barn på flykt, dåhon som ser ut som dem, delar deras upplevelser och hjälper dem att känna positivitet, säkerhet och få självförtroende. Hon gör det möjligt för barnen att tro på deras drömmar.

Den terapeutiska effekten av boken grundar sig på psykologiska metoder som kognitiv beteendeterapi, förlängd exponeringsterapi och psykodynamisk terapi. Det är en universell bok som använder sig avmetaforer baserat på naturens olika element, som är tänkt att locka barn oavsett religiös- eller kulturell bakgrund.

Sarah’s Journey hjälper flyktingbarn att integreras i deras nya samhällen och hjälper även barn från fridfulla länder att känna empati till deras erfarenheter. Boken uppmuntrar även till mångfald och jämställdhet. Den förklarar även för barn betydelsen av en fridfull dialog för att lösa konflikter för att undvika våld och krig.

– När jag kom till Sverige som flykting kände jag att jag hade samma ansvar som Svenskar att utveckla vårt samhälle. Att jag lyckades acklimatisera mig och hitta ett jobb kunde inte få mig att glömma bort barnen vars drömmar förstörts av krig och flykt. Så jag satte min karriär åt sidan och dedikerade 20 månader av mitt liv till att skapa en hållbar lösning. Det resulterade i ett globalt verktyg som kan användas för att hjälpa barn på flykt över hela världen, närsomhelst, oavsett kultur eller religiös bakgrund. Det enda sättet det var möjligt var att använda sig av naturen som referenspunkt då det sammankopplar oss alla och är något som alla barn känner till, säger Imad Abdala, grundare och VD av Kidnovation.

Källa: Kidnovation.