Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

EU: Rådet för jordbruk och fiske den 12 juli 2010

Nötkreatur av rasen Belgian Blue Foto: Wikimedia

Jordbruks- och fiskerådet träffades i Bryssel den 12 juli. Det belgiska ordförandeskapet presenterade sitt arbetsprogram som bland annat innehöll TSE-road map och djurhälsostrategi. Kommissionen presenterade slutrapporten gällande mjölksektorn samt även om det tyska alkoholmonopolet. Sverige representerades av statssekreterare Magnus Kindbom.

Det belgiska ordförandeskapets arbetsprogram

Den 12 juli träffades jordbruks- och fiskeministrarna för rådsmöte i Bryssel. Mötet var det första under det belgiska ordförandeskapet och Belgien presenterade således sitt arbetsprogram. Programmet innehöll bland annat följande punkter:

  • planering för det framtida arbetet, en så kallad ”road map”, gällande TSE-sjukdomar (till exempel galna ko-sjukan)
  • djurhälsostrategin
  • TAC (Total Allowable Catch) och fiskekvoter
  • reformen av den gemensamma fiskeripolitiken
  • den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2013

Rapport från högnivåexpertgruppen för mjölk

Kommissionen presenterade den slutrapport som högnivåexpertgruppen för mjölk levererade i juni 2010. Därefter bjöds rådet in att kommentera rapporten och rent generellt var åsikterna om rapporten positiva. De meningsskillnader som fanns rörde bland annat huruvida det ska vara frivilligt eller obligatoriskt med standardkontrakt för mjölkleveranser och huruvida det är på sin plats att se över konkurrenslagstiftningen för att tillåta att producenter genomför kollektiva förhandlingar. Kommissionen kommer med största sannolikhet att presentera ett lagstiftningspaket i december som grundar sig på expertgruppens rapport.

Kommissionen rapporterar om det tyska alkoholmonopolet

Kommissionen informerade om sin rapport om undantag från statsstödreglerna för det tyska alkoholmonopolet (gällande alkohol framställt av potatis, spannmål och frukt). Monopolet innebär att råalkoholproducenternas produkter får ett pris som ligger över marknadspriset, som alltså är det statliga stöd som gör att de kan fortsätta att bedriva sin verksamhet. Kommissionen presenterade även ett förslag som innebär att tillämpningen av undantaget i nuläget förlängs, men att monopolet ska fasas ut för att slutligen upphöra den 1 januari 2018. Förslaget kommer att fortsätta diskuteras i särskilda jordbrukskommittén.

Källa: Regeringskansliet