Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Phalat Khik – högt ärade surrogatpenis/ Stockholm Pride

Fotograf Mikael Lammgård/ Röhsska museet

– Röhsska museet gästar Konsthantverkarna under Stockholm Pride 2010

Röhsska museet gästar Konsthantverkarna med en unik installation under Stockholm Pride. Phalat Khik-amuletten användas av både kvinnor och män oavsett sexuellinriktning och är en folklig tradition i sydost Asien. Den produceras och säljs av munkar för att skänka sin ägare framgång och lycka. Installationen visas 26/7-1/8 2010.

Ted Hesselbom, chef Röhsska museet, förklarar begreppet Phalat Khik, erotisk magi från sydost Asien:

Phalat Khik – Högt ärade surrogatpenis
Konsthantverkarna firar Stockholm Pride med en unik installation av Phalat Khik ur Röhsska museets samlingar. Phalat Khik är thailändska och betyder ungefär högt ärade surrogatpenis. Ursprunget är den hinduiska Shiva lingam-kulten importerad från Kambodja. En Phalat khik anses ha övernaturliga egenskaper och tillverkas av buddistiska munkar. Den har många användningsområden. Det är inte ovanligt att män bär flera stycken på sig; en för tur i spel och affärer, en för attrahera partners och en annan för att skydda sig mot onda andar, kulor, knivar, ormar eller faror i allmänhet. Amuletterna kan också användas som potensförstärkare och är dessutom kända för att göra sina ägare omtyckta och förmögna. Större amuletter står ofta på framträdande plats i butiker för att dra till sig kunder och pengar.
Även kvinnor kan ibland bära en liten Phalat khik i sin väska som skydd mot våldtäkt och väskryckare, eller skänka en större skulptur som gåva till ett tempel om någon särskild önskan blivit uppfylld.
Phalat Khik-amuletten är speciell för Thailand, där den tillverkas i alla tänkbara material och storlekar. Amuletterna är nyinköpta till museets samlingar för att bredda samlingarna till att omfatta även konsthantverk med mer folkliga traditioner. Röhsska museets rika asiatiska samlingar har med Phalat Khik blivit en bättre representant för mångfald. En hyllning till mångfald är ett bra sätt att fira Stockholm Pride.