Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

VÄRLDEN/AFRIKA: Multinationellt företag döms för att ha dumpat giftigt avfall i Elfenbenskusten

Det multinationella företaget Trafigura dömdes i Holland på fredagen för att ha gjort sig av med giftigt avfall i Elfenbenskusten 2006. Amnesty välkomnar domen.

– Detta beslut är viktigt eftersom Trafigura har nekat till att något brott begåtts. Dumpningen av avfallet i Elfenbenskusten hade allvarliga konsekvenser för tio tusentals människor, säger Benedetta Lacey, på Amnesty International, som har träffat några av offren.

– Även om domen är en viktig seger så slutar det inte här för de drabbade. Det finns fortfarande frågetecken kring hur offren har tagit skada av giftet och området där giftet dumpades har inte färdigsanerats.

Källa: Amnesty International

År 2006 dumpades 500 ton giftigt avfall från Europa i och omkring Elfenbenskustens största stad Abidjan. Femton dödsfall har konstaterats som konsekvens av giftpåverkan från företaget Trafiguras avfall, som skulle ha tagits om hand i Amsterdam där fartyget gjorde ett första stopp. Fler än hundra tusen människor har fått allvarliga hälsoproblem. Av kostnadsskäl valde företaget att göra sig av med giftet i Elfenbenskusten.

– Det är viktigt att det internationella samfundet tar lärdom från den här händelsen. Alla stater måste göra mycket mer för att garantera att de multinationella företagen respekterar mänskliga rättigheter både i de länder där de verkar och på andra håll i världen, säger Benedetta Lacey på Amnesty International.