Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Prideparaden 2010

Foto: Tobias Dahlen / Photo Passion.

Det var  väldigt många som tittade på årets Prideparad. De hade lite tur också med bra väder, hade inte varit samma fest om haft torsdagens oväder! Många hade verkligen tänkt ut vad de skulle ha på sig. En del hade desto mindre på sig, men någon befarad nakenchock såg vi inte av. I år gick tåget från söderns Tanto via slussen, skeppsholmen, strandvägen till Sjöhistoriska där den nya Pride Park placerats.

Det var bland många roliga fordon  som läder bögarna i SLM på ett lastflak med klassisk disco typ YMCA på högsta volym. De flest kom gåendes eller åkte på lastbilar tex med grupp från ”decadenze”, Hbtq gruppen , Svenska Kyrkan ungdom ,HoF ( homo, bi och transpersoner i försvaret), Migrationsverket och en grupp från Svenska Kennel Klubben deltog också i paraden. Även Brandförsvaret i Stockholm , SL , Veolia, Securitas och andra lite oväntade företag deltog också. För kolla in alla deltagande företag och organisationer kan ni hitta mer information hos Pride Stockholm.

Flera killar hade bar överkropp, men vi såg skymten av en tjej med bara string på sig.  Det var alla olika typer av festklädsel / party / klubb eller läderstövlar med höga klackar eller så hade några bara helt vanliga vardagskläder. Många var färgglada både på kläder, hår och i ansiktet och några hade även färgat kroppen som jag tror då använde lite teatersmink.

Pride är ju igentligen ett demonstrationståg från början och många hade ju även plakat och banderoller med en protest eller fråga eller bara vilka de representerar. Det är ju trots veckans glada Pridefest många andra hbtq-människor som inte har samma möjlighet att utrycka sin sexualitet eller kan komma ut med sin läggning utan risk för både liv och lem.

I vissa andra länder är det till och med fortfarande risk för stränga straff eller förföljelse om blir avslöjad att vara tex homosexuell. Några av deltagarna i Pride Stockholm demonsterade också mot den orättvisa  behandling och rent av våld som  mer eller mindre officiellt vissa länder utövar mot hbtq-personer och andra oönskade personer. Även RSFL har påmint om denna orättvisa och hoppas fler stöder arbetet i framtiden.